Kuriren berättade för en tid sedan att en demonstrationsanläggning för frystorkning av slam ska uppföras i Boden.
En projektgrupp bestående av företaget Future Ecos medlemmar, varav Ragn-Sells i samarbete med Frigeo är uppdragsgivare, står bakom. Avloppsslam sprids i dag på åkrar och används som anläggningsjord. I övriga Europa eldas slammet upp utan att energin tas till vara.
Bränsle
Frystorkning av slam innebär att detta kan användas som bränsle. Dessutom kan värdefull fosfor tas tillvara ur askan.
Delar av försöken med frystorkning ska äga rum i Swebo Energys lokaler på Erikslund. Viss oro har uppstått i bostadsområdet. Avloppsslam? Eldas? Utsläpp? Lukta dåligt?
Alf Andefors lugnar de bekymrade. Kuriren står tillsammans med honom i den hall på Swebo där anläggningen ska inhysas. Swebo har lång bakgrund inom branschen biobränslepannor med en forskningsanläggning i lokalerna där vi nu befinner oss i.
Mindre försök
Alf Andefors menar att skillnaden mellan tidigare forskning och utveckling av frystorkning med slam inte blir så stor. Målet är att utveckla teknik och utrustning.
– Vi gör bara små tester för att se att allt stämmer med de idéer vi arbetar med.
Det byggs alltså inte en stor produktionsenhet vid Swebo med mycket inkommande material.
– Det som behövs är bara mindre mängder precis för testerna. Vi trimmar in anläggningen med små kvantiteter under kortare tid.
Anläggningen byggs i två containrar på Swebo och lyfts sedan ut till de storskaliga testerna.
Svedjan
Dessa görs nära en befintlig anläggning som hanterar rötslam. Exempelvis vid biogasanläggningen vid Svedjans avloppsreningsverk.
– Alternativt på ställen som är anpassade, som Brännkläppen här i Boden. Vi ska se till att utsläpp inte förekommer här vid Swebo och oroliga kan vända sig till mig.