Fritidsbanken startade i den värmländska orten Deje för fem år sedan under namnet Sportoteket. Sedan dess har verksamheten bytt namn och spritt sig till 60 kommuner i landet – från Trelleborg i söder till Jokkmokk i norr.
Under hösten 2017 beslutade politikerna att Fritidsbanken skulle starta i Boden. I januari började verksamheten ta form och den förre BBK-spelaren Peter Gitselov fungerar som projektledare.
– Vi har besökt flera skolor och marknadsfört Fritidsbanken. Sedan har vi pratat med flera föreningar och gått ut med broschyrer. I februari vi var ute på sju olika platser i Boden och samlade in prylar. Det kom in en del men inte tillräckligt mycket, säger han och fortsätter:
– Från föreningarna fick vi jättebra respons och fick in skidor och skridskor, bland annat. I Luleå har detta funnits ett tag men det är nytt här i Boden och kommer att ta ett tag innan alla vet vad det är.
Det som främst saknas innan en invigning kan hållas är prylar avsedda för sommarsporter. Gitselov hoppas att föreningar och privatpersoner kan
svänga förbi Fritidsbankens lokal på Kungsgatan och lämna sommarprylar i insamlingskärlet som stått där i drygt två månader.
– Lokalerna är inte redo än då vi behöver en disk till receptionen men annars är det klart till 80-90 procent. Lokalen är målad, vi har hyllor, verkstad, kök och den är nästan klar. Det känns ju lite halvdant att öppna en fin lokal men inte ha några sommargrejer att låna ut. Vi vill få in allt som har med sommaren att göra. Det kan vara tennisracketar, skateboardar, cyklar, fotbollar eller skor, säger han.
Förhoppningen är att via arbetsmarknadsförvaltningen få till stånd två-tre extratjänster som kan underlätta Gitselovs arbete. På så sätt kan Fritidsbanken åka ut i kommunen och låna ut grejer på plats.
– Tanken är annars att vi ska ha öppet under tisdag, torsdag och lördag. Då har vi öppet lite senare så att folk hinner hit efter skola eller jobb. På sommaren får vi se och allt beror på hur mycket personal vi kommer att ha. Vi har inte marknadsfört när vi ska ha invigning än för det är inte klart. Tanken var i slutet av april men vi får se om det blir i början av maj, säger Gitselov.
Konceptet med Fritidsbanken finns sedan tidigare i Luleå, Kalix och Jokkmokk. Gitselov hoppas att Fritidsbanken i Boden kan dra nytta av deras kunskap i framtiden.
– Vi har varit på studiebesök i Luleå för att få råd om hur de jobbar. Vi samarbetar mellan alla Fritidsbanker för de kan ha ett stort lager av grejer som inte används. Då kan Luleå hjälpa oss och vi kan kanske hjälpa någon annan, säger han.