I Boden finns länets största biosalong

Med sina 429 stolar är Sagabiografen i Boden Norrbottens största biosalong. Den snart 42 år gamla byggnaden är också en tidskapsel som tar besökarna tillbaka till den tid då biosalongerna hade någonting storslaget och fantastiskt över sig.- Det är en härlig känsla när det är fullsatt härinne, säger Anneli Grönberg, biografansvarig på Folkets hus i Boden.

BODEN2008-05-05 10:05
I maj 1966 invigdes den pampiga biografen i Boden. Lokalen är förresten mer än bara en biograf. Här kan ganska stora teaterproduktioner spelas, konserter hållas och konferenser genomföras.

- Det finns till och med ett orkesterdike även om det inte används särskilt ofta nuförtiden, säger Anneli Grönberg.

Storleken gör lokalen mycket användbar för olika slags föreställningar men en så stor salong är förstås också en nackdel när det ska visas film som inte lockar så stor publik.

Minskning

Än så länge går verksamheten så bra att Folkets hus-föreningen i Boden vill fortsätta men visst har besökarna minskat på senare år.

- Vi har cirka 19.000 besökare varje år nuförtiden men det är ju en halvering från toppåret 2003 då vi hade 41.000. Än så länge går det så bra att vi vill driva biografen vidare men det blir ju inga stora plus på en filmvisning, säger Grönberg.

För några år sedan sålde Folkets hus i Boden den stora fastigheten och sedan dess hyr man in sig i delar av de lokaler man själv ägde förut, däribland biografen.

- Det är självklart att en stad som Boden ska ha en biograf och det behövs i hela Sverige, inte bara i de stora städerna, menar Grönberg.

Sagabiografen visar film fem dagar i veckan, ibland flera föreställningar om dagen. På ett år har mellan 50 och 60 filmer premiär på biografen.

- Vi byter filmer väldigt ofta. Man kan säga att vi får en ny film varje fredag.

Dagverksamheten som vänder sig till pensionärer är viktig. Då visas svenska filmer som är cirka ett halvår gamla till kraftigt reducerat pris.

- Vi har kanske 120–130 personer i snitt på de här föreställningarna. Många är äldre som inte vågar eller orkar gå på bio på kvällen.

En gång i halvåret träffar Anneli Grönberg en 15 personer stark grupp med representanter för en rad föreningar i Boden. Vid mötet bestäms vilka filmer som ska visas framöver och gruppmedlemmarna hjälper sedan till att sprida information om visningarna.

Anneli Grönberg är förstås oroad över nedladdningen av film från internet men hon är minst lika irriterad på bristen på konkurrens inom filmbranschen.

- I dag råder det närmast en monopolsituation på biografsidan. SF Bio styr hela Filmsverige. Storstadsbiograferna får välja filmer först och först därefter får landsbygden sin chans.

Det här innebär att de mindre biograferna, ofta handlar det om Folkets hus-salongerna, får ha premiär på filmer som redan är hopplöst inaktuella. Dessutom görs det färre kopior av filmerna i dag.

- Förr kunde man göra 50 kopior av en film men i dag gör man bara 10 kopior av vissa filmer.

Enligt Grönberg händer det att filmer hinner komma ut på köpmarknaden innan de får visas i Boden.

En fördel

Mellan Folkets hus-biograferna och SF Bio är skillnaden lika stor som mellan David och Goliat men den lille har i alla fall en konkurrensfördel.

- Vi har ett övertag på den digitala sidan. Det är betydligt billigare att ta fram och distribuera en digital kopia av en film. Än så länge är det bara svenska filmer, och långt ifrån alla, som är digitala men det är ett jätteplus för oss.

Folkets hus-biograferna har satsat stort på digital utrustning men problemet är att den inte klarar de framtida kraven. Projektorerna ger en bildkvalitet som är mer än tillräcklig för att publiken ska få en fullgod upplevelse men i USA har man valt att satsa på en annan standard med ännu högre bildkvalitet.

- Om vi ska kunna visa de amerikanska filmerna som är digitala måste vi byta ut projektorutrustningen men det kostar förstås stora pengar.

Opera

Svenska filminstitutet håller på att utreda hur staten ska kunna hjälpa de små biograferna med investeringen.

- De vill ju att konkurrensen på biomarknaden ska vara kvar.

I Boden har man bland annat satsat på att direktsända operaföreställningar från världsscenen Metropolitan i New York. Det har blivit en succé.

- Vi hade 200 personer på La Bohème häromveckan och vi ser en stor potential i det här. Det kan handla om konserter, teater eller sport. Intresset för att få ut de här evenemangen visa biograferna har ökat i Europa, berättar Anneli Grönberg.

Anneli Grönberg har jobbat på Sagabiografen sedan 1988 och 2003 blev hon ansvarig för verksamheten.

- Det här är ett drömjobb som är både stimulerande och kul så här lär jag nog bli kvar, säger hon.

Hon hoppas att den nya gallerian som ska byggas i Boden ska innebära ett lyft även för Sagabiografen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!