I 19 till Afghanistan trots flagghalning i svenska campen

Det är inte slut med svenska insatser i Afghanistan. På måndagen avreste en grupp från Boden som ska delta i avrustningen.

Flaggor. I lördags flaggades svenska militära insatsen ut i Afghanistan. Men ännu är det inte riktigt över. Ett tiotal anställda inom Försvarsmakten i Boden är på väg ner för att avrusta Camp Northern Lights.

Flaggor. I lördags flaggades svenska militära insatsen ut i Afghanistan. Men ännu är det inte riktigt över. Ett tiotal anställda inom Försvarsmakten i Boden är på väg ner för att avrusta Camp Northern Lights.

Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Boden2014-05-12 17:17

Flaggorna halades på Camp Northern Lights i lördags. Ceremonin markerade slutet på svensk militär insats inom Isaf, den multinationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan.

Personal från Norrbotten har vid ett flertal tillfällen deltagit i och haft ansvaret för styrkorna. Dock inte senaste FS 26 där Livgardet från Stockholm stod för insatsen. FS står för Fortsättningsstyrka.

Nya flaggor

Men snart vajar nya flaggor i Mazar-e-Sharif där campen är belägen. En FS 27 är på väg till Afghanistan. Den består dock bara av 50-talet personer, därav tio från Boden.

Uppgiften blir att avrusta Camp Northern Lights och se till att detta görs i vederbörlig ordning. Enligt Försvarsmaktens hemsida ska FS 27 stanna åtminstone fram till i slutet på juni. Troligen blir det även en FS 28 med P 4 som ansvarigt.

Svenskt stöd

Försvarsminister Karin Enström kommenterade på Försvarsmaktens hemsida:

– Sverige planerar nu att fortsätta bidra till uppbyggnaden av de afghanska säkerhetsstrukturerna genom Resolute Support Mission. Afghanistan kommer fortsättningsvis att vara det land som får mest utvecklingsstöd från Sverige.

Fakta

Sverige och Försvarsmakten har deltagit i den internationella Isaf-styrkan sedan 2001. Isaf står för International Security Assistance Force. Från början var uppgiften att stödja säkerheten kring huvudstaden Kabul, men FN-mandatet som ligger till grund för insatsen förändrades till att omfatta hela Afghanistan. Sedan 2013 ansvarar afghanska styrkor för säkerheten och Sverige har bidragit med rådgivning och stöd.

Källa: Försvarsmaktens Afghanistanblogg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!