Marie Hjorth, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen i Norrland, hoppas att uppsägningen inte ska gå igenom, utan att man ska få förhandla åt hyresgästerna även fortsättningsvis.
– Utifrån ett hyresgästperspektiv anser vi inte att det är bra när man säger upp förhandlingsordningen. Sedan har jag inga kommentarer till fastighetsbolagets retorik.
Det senaste årets ekonomiska läge har gjort det pressat både för fastighetsägare och hyresgäster konstaterar hon. I riket var snitthöjningen av hyrorna högre än vanligt – 4,1 procent. Även i Boden låg hyreshöjningarna på över fyra procent hos samtliga hyresvärdar.
– Vi försöker balansera intressena och Boden följer ju snittet, så vi har inte varit speciellt tuffa där. Samtidigt, ur ett hyresgästperspektiv, är det ändå höga hyreshöjningar.
Hon påpekar att Lundströms är det enda bolag i Boden som man inte har kommit överens med, utöver Bäckmans Fastigheter som vänt sig till Hyresnämnden för prövning av hyresnivåerna.
Niclas Sundell, jurist hos Hyresgästföreningen, företräder organisationen.
– Vi menar att det finns skäl att ha en förhandlingsordning och vår uppfattning är att vi har stöd för det hos hyresgästerna, därför har vi överklagat till Hyresnämnden.
Vad blir konsekvensen om alla hyresgäster måste förhandla sin egen hyra?
– Det kan nog bli lite kaos. Men jag tror inte att det är det som Lundströms fastigheter egentligen vill, utan de vill försöka tvinga fram en förhandlingsordning med visst innehåll i nämnden.