Hyresgäst misstänkt

Natten mot onsdagen inträffade ytterligare en mordbrand i ett hyreshus på Sveafältet. Det är tredje gången på kort tid som samma fastighet drabbas av bränder. En man i 30-årsåldern sitter nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för tisdagskvällens brand.

BODEN2007-01-04 06:00
Vid 23.30-tiden i tisdags kväll fick räddningstjänsten larm om en lägenhetsbrand på Sveafältet i övre stadsdelen. Tidigare har det brunnit två gånger i förråd i källaren i samma hyreshus. Polisen rubricerar bränderna som mordbrand.
I lägenheten som eldhärjades natten mot onsdagen bor en man i 30-årsåldern. Han var ensam i lägenheten.
När räddningstjänsten kom fram hade mannen själv släckt branden vid ytterdörren med hjälp av en hink vatten.
Det var rök i lägenheten och enligt uppgift brann det i en matta innanför ytterdörren. Det brann även i dörrkarmen.

Fördes till sjukhus
Göran Baudin var räddningsledare och först på plats.
- Branden var släckt när jag kom fram och det är någon form av matta i syntetmaterial som brunnit. Det var kraftig, stickande plaströk. Vi började direkt att ventilera ut röken, berättar Göran Baudin.
Han berättar att det var väldigt lugnt i trapphuset. Inga lägenheter behövde evakueras.
Göran Baudin uppger att det inte fanns någon polispatrull i Boden när branden inträffade.
- Vi fick vänta i 45 minuter innan polisen kom från Luleå, säger Göran Baudin.
Räddningstjänsten ryckte ut med släckbil och ett fordon med hävare. En ambulans ryckte ut och lägenhetsinnehavaren fördes till sjukhus utan några allvarliga skador. Mannen fick lämna sjukhuset under tisdagsnatten.

Lägenhetsinnehavare anhölls
På onsdag förmiddag togs han in för att höras av polisen om branden. I samband med förhöret gjorde mannen vissa medgivanden om att han själv tänt eld i sin egen lägenhet.
Klockan 14.30 i går beslutade jouråklagare Lindha Nilsson att anhålla mannen på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.
- Våra tekniker har kommit fram till att branden är anlagd, säger kriminalkommissarie Ulrika Wahlberg.
Har den misstänkte angett något motiv?
- Nej, så långt har vi inte kommit. Jag utgår från att det kommer att bli långa förhör fram­över. Det kommer ta sin tid, säger Ulrika Wahlberg och fortsätter:
- Vi har i dag ingen konkret anledning att tro att det är samma person som anlagt bränderna i källaren. Men det är naturligtvis något som vi kommer diskutera ordentligt i förhören med honom.
Mannen är anhållen endast för branden i lägenheten natten mot onsdagen.

Hoppas lösa andra bränder
Ulrika Wahlberg hoppas nu att polisen löser fallen med de två andra mordbränderna.
- Jag hoppas innerligt vi klarar upp de andra två ärendena. Vi fortsätter nu förutsättningslöst att hantera frågan och försöker också få in ytterligare information.
I slutet av mars brann det i ett källarförråd i fastigheten och strax före jul brann det i ett annat förråd. Bränderna har upptäckts i tid och inte varit särskilt omfattande.
Många i bostadsområdet har varit oroliga och rädda för fler anlagda bränder.
- Vi har precis flyttat hit. Nu är man ju riktigt fundersam. Det är hemskt det som hänt. Jag kommer inte bo kvar här, säger en boende.
Bodenbo äger fastigheterna och sätter nu in extra resurser för att öka tryggheten för de boende.

Vaktbolag patrullerar
Redan för tre månader sedan anlitades ett vaktbolag för att patrullera i området.
- Vaktbolaget Securitas kommer i fortsättningen patrullera med hund i området. En vakt var i den aktuella fastigheten strax innan det började brinna i tisdags kväll. Han fick dock ett larm och var tvungen åka från området. Under tiden han var borta började det brinna, säger Björn Lindgren, VD vid Bodenbo.
Han berättar att Bodenbo förmodligen kommer sätta in kameraövervakning.
Björn Lindgren säger också att man haft problem med objudna gäster i källarutrymmena och att det tidvis varit stökigt i området.
- Det är klart att många hyresgäster är oroliga och vi kommer nu gå ut med ett brev till alla hyresgäster och berätta om de åtgärder vi nu vidtar, säger Björn Lindgren.
Läs mer:
<A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1385302&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2"><STRONG>Alla bränder har inträffat på en tisdag</STRONG>, Norrbottens-Kuriren 4 jan 2007</A><BR><BR><A href="http://www.kuriren.nu/GEN_Utmatning_Ettan.asp?CategoryID=2764&ArticleID=1385301&ArticleOutputTemplateID=125&ArticleStateID=2"><STRONG>Mordbrännarjakt löste ett annat fall,</STRONG> Norrbottens-Kuriren 4 jan 2007</A>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om