Privata Bäckman fastigheter, Lundström fastigheter och fastighetsägarna MittNord har kommit in med ett hyreskrav på 10,79 procent. Privata Wiksténs fastigheter kräver höjningar på 10,70 procent och det gör även Boden kommuns fastighetsförvaltning för de 459 lägenheterna i omsorgs-och trygghetsboenden kommunen har.
Marie Hjorth, Hyresgästföreningens förhandlingschef i Norrland, saknar en samsyn om den trepartsöverenskommelse som träffats mellan Hyresgästföreningen, allmännyttan och fastighetsägareföreningen. I korthet handlar det om att se på historisk utveckling av BNP, inflation, ränteutveckling, taxor samt fastighetsförvaltning och underhåll, två och ett halvt år tillbaka i tid plus prognos för andra halvåret 2022.
– Tidigare har hyresförhandlingarna utgått från prognosticerade kostnadsökningar för bolaget. Vad som är oförändrat är att förhandlingarna ska utgå från lokala förutsättningar. Det innebär ju att även om det är höga elpriser och hög inflation nu så kan man ju inte, enligt det system som vi kommit överens om, ta ut hela den kostnaden på en gång.
I den inledande dialogen med Fastighetsägarna har deras förhandlare enligt Hjort haft svårigheter att precisera hur man kommit fram till den yrkade nivån.
– Om man tittar över 20 år tillbaka i tiden så har de varit mellan 1-2 procent per år. Det år som sticker ut var finanskrisen 2008 då hyreshöjningen låg på 3 procent och då var det rikssnittet. Vi förstår att det kan bli högre än vad det varit senare år men de yrkade nivåerna är fullkomligt orimliga. Det är helt oacceptabelt.
Finns det inte en taktik i att gå ut högt?
– Det är absolut ett strategiskt utspel för att man ska sätta sin bild på nivån för att kunna gå iland med någon högre nivå, säger Hjort.
När är ni klara?
– För flertalet i Boden har yrkandena kommit in, både för de som ska ha ny hyra från 1 januari och de som har hyra från 1 april. Vi har kört igång med förhandlingar i november. Hyresförhandlingslagen säger att inom 90 dagar från första sammanträdet ska vi ha en överenskommelse. Eller så kan det bli en förhandling där vi inte är överens, säger Marie Hjorth, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i Norrland.