Under arrangemanget "Hur går det gröna samhällsbygget?" berättade hon om det febrila bostadsbyggandet som pågår i Boden just nu.
Situationen var en helt annan för bara 30 år sedan.
Under 1990-talet stod Bodenbo med mellan 600 och 700 tomma lägenheter, många av dem i helt okej bruksskick. Det kommunala bostadsbolaget Bodenbo blödde pengar och man såg ingen annan utväg än att riva hundratals lägenheter på Prästholmen och Sveavägen.
– Det var i samband med att sjukhuset flyttade till Sunderbyn, vi hade neddragningen i armén och vårdhögskolan flyttade till Luleå, berättar Ellinor Isaksson Larsson.
Vad tänker du om det nu?
– Med facit i hand hade vi behövt de bostäderna, men det var ett annat läge då. De stod tomma och vi hade helt enkelt inte ekonomi att kallhålla dem.
Vad är den tuffast utmaningen med bostadsbyggandet idag?
– Det är att exploatörerna ska få ihop sina kalkyler för att bygga. Inflyttningen är på gång och det finns ett stort intresse för att bygga men att det statliga stödet försvann för hyresrätter och studentbostäder har gjort det svårare. Vi hoppas att det lättar nu när ränteläget ser ut att bli bättre.
Har ni tillräckligt med bolag som vill bygga?
– Vi har dialog med flera bolag, så vi hoppas komma igång med fler byggen nu inför sommaren. Framförallt har vi lokala bolag som har växlat upp och ser sin chans.
Hur mycket ansvar måste kommunen själv ta?
– Bodens kommun har via kommunalägda Bodenbo tagit ett väldigt stort ansvar i byggandet.
Bodenbo färdigställer just nu två nya hus på Kaptensgatan vid Liedl och Dollarstore som är inflyttningsklara efter nyår och har börjat bygga två hus på Sveavägen, berättar hon.
– Svea/Lunda är vårt hetaste område i Boden i dagsläget. Där har det även byggts en ny förskola och det är goda kommunikationer in till stan.
Idag finns de mycket hyresrätter på Sveafälten men det ska byggas fler par- och kedjehus.
– Vi vill se till att det blir olika typer av bostäder för att bryta i de boendemönstren som finns i stadsdelarna.
Finns det en segregation i Boden idag?
– Vi har socioekonomiskt starkare och svagare områden. Segregation vet jag inte om jag vill kalla det, men vi jobbar mycket med att hitta en blandad upplåtelseform i våra bostadsområden att skapa dynamik.
Siffrorna för det senaste året visar på 1 391 inflyttade, och 1 216 utflyttade i Boden. Flyttnettot ligger därmed på 175 nya invånare, men inflyttningen väntas öka kraftigt.
Målsättningen är att Boden ska växa från 28 000 till 33 000 invånare och då behövs 2 700 nya bostäder.
– Just nu är det inte så lätt att få tag i boende i Boden. Därför har vi jobbat väldigt nära Stegra i att skapa entreprenörsboenden. Det är väldigt viktigt att de som är här och bygger upp fabriken och kanske ska vara här i ett, två eller tre års tid inte köper upp villor och lägenheter som de som ska bli permanentboende behöver få möjlighet att köpa.
Känner du någon oro inför att satsa så mycket på bostadsbyggande med tanke på hur det har gått i Skellefteå med Northvolt?
– Nej, vi får inga signaler att det är svajigt för Stegra utan vi tror på den här etableringen och att stålverket kommer att vara i drift 2026 som planerat. Det här är ju en helt annan typ av industri – det handlar inte om bilbatteritillverkning utan om ett nytt stålverk. Europa har inte byggt ett nytt stålverk på 60 år och det är en industri som verkligen behöver en grön omställning.