Försvarspropositionen innebär att krigsorganisationen förstärks i förmågan att möta ett väpnat angrepp. Regeringen förslår en utökad krigsorganisation med 30 000 fler befattningar år 2025.
Regeringen har fattat sitt beslut på grund av att det säkerhetspolitiska läget har försämrats. Den bedömer att ett väpnat angrepp på Sverige inte går att uteslutas. När Peter Hultqvist (S), försvarsminister, på tisdagen presenterade förslaget pekade han på att Ryssland visat att landet är berett att använda militära medel för att nå politiska mål.
Det nya är också de komplexa hotbilderna med anledning av klimatförändringarna.
– Arktis är en viktig del. Det dyker upp nya möjligheter att utvinna naturresurser och nya sjöleder blir tillgängliga. Därför blir norra Sverige, Finland och Norge ett geografiska viktigt område för den här maktkampen, säger Jonny Lindfors, chef för Bodens garnison och Norrbottens regemente, I 19.
Grundorganisationen förstärks. Sex regementen återuppstår, däribland Norrlands Dragonregemente, K 4, i Arvidsjaur, som föreslås utbilda två jägarbataljoner.
– Det är en viktig signal och tydlig utveckling med syfte att öka förbandstätheten. Vi ska utbilda fler jägarförband i norr och då är det naturligt att K4 blir ett eget regemente, säger Lindfors.
Alla nya regementsorter kommer vara grunden i den expansion, som förbereds när det gäller antalet värnpliktiga. I slutet av planperioden ska Försvarsmakten årligen utbilda 8 000 värnpliktiga.
– Vi kommer att utbilda fler, men det är ingen brant kurva. Närmare år 2025 uppskattar jag att vi kommer se mellan 750 och 1000 värnpliktiga i Boden jämfört med dagens 500.
Armén ska under nästa år organisera de två brigadstrukturerna i mekaniserade brigader och påbörja uppbyggnaden av en tredje mekaniserad brigad. Norrbottens regemente, I 19, får ansvaret för en.
– Brigaden vi utbildar i norr kommer att ha fokus på strid i subarktisk miljö. Vi utökar utbildningen av krigsförband som ingår i den brigaden med ingenjörförband, luftvärnsförband, ledningsförband, logistikförband och artilleri, säger Jonny Lindfors.
För att leda brigaderna och samordna striden med förstärkningsresurser införs en divisionsnivå. En divisionsstab med förband organiseras och förmågan indirekt eld förstärks med etablering av två divisionsartilleribataljoner.
I och med att A 9 inrättas i Kristinehamn blir artilleriregementet i Boden åter A 8 och kommer att heta Bodens artilleriregemente, men bibehåller positionen som huvudplattform.
Utökningen inom armén förutsätter att alla stridsfordon och alla stridsvagnar organiseras i förband. Det kommer krävas en uppgradering av samtliga fordon under perioden.
Samtliga artilleripjäser av typ Archer ska också organiseras i förband och förslaget är att införskaffa nya artilleripjäser från dagens 24 till sammanlagt 72.
Det kommer självklart även ske en tillväxt av antalet anställda, men det blir inte heller en brant kurva.
– Det beror på att ekonomin tillförs efter hand, men framför allt för att det tar tid att bygga upp erfarenhet och kompetens dels hos civila medarbetare, dels måste fler officerare växa fram genom värnplikt och officershögskola, säger Jonny Lindfors.
Det gäller alla enheter inom garnisonen, från HR till markverkstäder.