Hon vill låna ut sin röst till andra kvinnor

Julia Hagberg, 22, vill ge sin röst till andra kvinnor genom #kvinnostrejk. Hon drivs av egna erfarenheter. "En kvinna är aldrig säker. 2021 krigar vi fortfarande för att kvinnor inte ska bli utsatta för våld."

Julia Hagberg tog #kvinnostrejk till Boden på långfredagen.

Julia Hagberg tog #kvinnostrejk till Boden på långfredagen.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-04-03 15:13

Hon strejkade i Boden på långfredagen tillsammans med andra kvinnor runt om i Sverige. Skälet bakom initiativet är, att tjejer och kvinnor i Sverige ännu diskrimineras och förtrycks systematiskt. Tanken är att strejken ska väcka lika stor uppmärksamhet som Greta Thunbergs klimatstrejk.

Julia Hagberg såg #kvinnostrejk på instagram. Hon är uppvuxen i Boden, men har flyttat till Umeå.

– Jag tyckte det var en bra grej. Jag kände att det inte var så många initiativtagare här norröver och tog initiativ i Umeå och nu i Boden. Jag vet att många i Boden är engagerade i det här, men kanske inte går ut självmant, så jag ville skicka budskapet att börja gå ut.

Varför är det viktigt för dig?

– Jag har själv upplevt och har egna erfarenheter av orättvisa. Jag är kvinna och som kvinna kan man relatera till det kanske inom arbetet, rättsväsendets, i familjen, tidigare relation eller en vårdnadstvist där man som kvinna känner att man är i underläge och kanske inte blir lyssnad på, tagen på allvar och respekterad för att man är kvinna.

Alla som deltar i strejken står inte upp för samma sak, utan kvinnorna har olika krav. Ett av Julia Hagbergs krav är en jämlik vård. Bland annat kräver hon bättre vård för de kvinnor som lider av förlossningsskador.

Hon strejkar också för rättssäkerhet för kvinnor och barn och för att motverka våld i hemmet. Julia Hagberg påpekar, att det inte bara är hennes egna krav, utan hon står upp för de kvinnor som inte vågar framföra sina krav.

– Jag håller upp plakat för kvinnor som inte kan stå upp själva. Kan du inte använda din röst, låna min.

Varför är det viktigt att ge dem din röst?

– Jag har alltid varit uppkäftig. Jag har alltid sagt vad jag tyckt och aldrig låtit någon stampa på mig. För mig är det självklart att stå upp för mig själv. Men för många är det inte det.

Hon berättar att hon själv utsatts för övergrepp och tvingades att spela död i flera timmar för att överleva. Hon sökte vård och gjorde polisanmälan.

– Jag fick höra av polisen att jag inte blivit nog misshandlad, fast jag hade bitmärken, klösmärken och märken runt halsen. Hur mycket våld krävs för att män ska åka fast för det våld de utsätter kvinnor för? Kvinnor anmäler, men får inte ut något av det.

Det gör henne förbannad och det är hennes drivkraft.

Karta: Boden Medborgarplatsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!