Hon utmanar männen om rådsposten i Boden

Sara Bruun utmanar männen om kommunalrådsposten i Boden. "Det ska finnas kvinnor som vill leda, likväl som män. Jag är en av dem."

Eftertänksam. Sara Brunn gillar att vara tornedaling. " Jag minns när jämnåriga förr i tiden pratade engelska för att de skämdes för sin dialekt. Så är det inte i dag."

Eftertänksam. Sara Brunn gillar att vara tornedaling. " Jag minns när jämnåriga förr i tiden pratade engelska för att de skämdes för sin dialekt. Så är det inte i dag."

Foto: Lena Leffler

BODEN2018-02-14 13:14

När Sara Bruun tackade ja till att bli kommunalrådskandidat var det många som undrade vem denna modiga kvinna är. Hon har nominerats av Bodens S-kvinnor och Bodens södra S-förening.

– Visst kan det vara en nackdel som kandidat att vara ett oprövat kort. I bodensarnas ögon är jag helt ny, men de som känner mig vet ju att jag har en lång politisk erfarenhet, säger 48-åringen.

Sara Bruun kommer från Haparanda där hon växte upp i ett socialdemokratiskt hem. Hennes pappa är det tidigare kommunalrådet Bo-Erik Nilsson.

– Jag har vuxit upp med politik vid köksbordet men jag blev ordentligt intresserad först som 21-åring. Det var efter jag läst samhällsekonomi på lärarutbildningen i början på 90-talet. Då gick det verkligen upp för mig att det är politiken som styr över de gemensamma medlen.

Hon gick med i socialdemokraterna i Haparanda och minns Ragnar Bucht, landsbygdsminister Sven-Erik Buchts pappa som då var en erfaren socialdemokrat liksom en stor profil.

– Ragnar välkomnade nya idéer och nytänkande från oss yngre trots att han tillhörde det äldre gardet. Jag tyckte inte att jag behövde inordna mig i några gamla strukturer, eller armbåga mig fram. Det fanns en anda eller mylla i Haparanda då som gjorde att det var väldigt roligt att jobba med politik, säger Sara Bruun.

Hon satt sedan några år som ledamot både i fullmäktige och socialnämnden och även en mandatperiod i fritidsnämnden. Samtidigt med sitt politiska uppdrag jobbade hon som grundskollärare på språkskolan där hon mötte den finska och svenska språkkulturen.

– Jag kan inte tornedalsfinska, men jag minns när jag växte upp så var det många som kände att de inte dög. Många jämnåriga började prata stockholmska så fort man skulle fara någonstans. För de skämdes över sin dialekt. I dag finns det mer en stolthet och glädje i att vara tornedaling.

Sara Bruuns uppehåll i politiken kom efter att hon blivit småbarnsförälder och sedan gått igenom en skilsmässa. Tiden räckte inte till och hon ville prioritera annorlunda.

– Det är ju bara att titta på hur samhället ser ut. Fortfarande tar många kvinnor ett väldigt stort ansvar för det oavlönade arbetet i hemmet. Det är inte så lätt heller när det partipolitiska arbetet sker på kvällar och helger. För mig just då var det viktigaste att vara förälder och utvecklas i mitt yrke som lärare.

Sara träffade också livskamraten och värmlänningen Hans-Lennart Bruun och de flyttade till Arvika. Efter några år återvände familjen, som i dag består av gemensamma dottern Märta,13, Saras två söner och två bonusbarn, till Norrbotten.

Sara Bruun fick jobb som rektor och vd på friskolan Fria Emilia, innan hon bytte till en kommunal arbetsgivare.

– Jag ville veta hur det skulle kännas att arbeta i Älvsbyn och vad jag skulle kunna åstadkomma med mitt sätt att se på lärande och ledarskap. Senaste året har jag arbetat med kvalitetsutveckling från förskola till vuxenutbildning, säger hon.

Något som gett resultat. Älvsbyns kommun blev nummer 15 på Sveriges kommuner och landstings rankning av skolverksamheten i hela landet.

– Det är ett lagarbete som lagt grunden för tiden är förbi när den ensamma läraren åstadkommer det bästa jobbet. Det är mindre sannolikt att elever som blir sedda och lyssnade till i skolan blir gängkriminella eller socialt utslagna. Det är en superviktig fråga att vi kan erbjuda bra utbildning, säger Sara Bruun.

Under åren i Boden så har också lusten till politiken börjat komma tillbaka. För tre år sedan gick hon med i Bodens socialdemokrater eller samtidigt med arbetsbytet.

– Att både ha ett jobb och vara politisk verksam i samma kommun är inte helt enkelt och det slipper jag nu.

Sara upptäckte också att varje arbetarekommun har en egen medlemskultur.

– Jag vet att jag frågade om man väntar på att bli tillfrågad eller kliver man fram och säger: "Hej, jag vill.."

Hon upplever att partiet i Boden uppskattar folk som vill kliva fram.

– Jag talade själv om att jag ville engagera mig. I dag sitter jag i arbetarkommuns styrelse som Boden södras representant.

Men när frågan kom om Sara ville stå som kommunalrådskandidat så funderade hon faktiskt ett tag.

– Ja, det handlade väl om jag verkligen var redo för det men man kan ju aldrig vara redo för det man aldrig har gjort. Jag har en stark tilltro till att de mesta uppdragen i världen lär man sig med dem som man arbetar med. Jag är bra på att göra människor delaktiga och tror inte på att ensam är stark. Är vi några som tänker ihop så blir det alltid ett bättre resultat, säger Sara Bruun.

Boden enda kvinnliga kommunalråd är Vanja Berglund (S), som slutade för 20 år sedan.

Det är kanske dags igen, du verkar bra på att prata?

– Ja...skratt. Jag är lite grann som en kran.

– Men mina medarbetare tycker jag är en god lyssnare, trots att jag pratar mycket, säger Sara Bruun.

14 män och en kvinna på kommunalrådsposten

Major Th Alsterlund 1919-1923

Major Harald Lundström 1923-1929

Bankdirektör Brage Meyerhöffer 1930-1939

Direktör J.A Söderber 1939-1942

Ekonomichef Kurt Sehlstedt 1942-1943

1.e kontorist Gustaf Larsson 1943-1944

Drätseldirektör Z.B Wilhelmsson 1945-1966

Kommunalråd Ragnar Bergmark 1966-1979

Kommunalråd Uno Wikström 1980-1982

Kommunalråd Erik Stenberg (S) 1983-1991

Kommunalråd Vanja Berglund (S) 1992-1997

Kommunalråd Christian Lindgren (S) 1997-2002

Kommunalråd Olle Lindström (M) 2003-2010

Kommunalråd Torbjörn Lidberg (S) 2011-2014

Kommunalråd Inge Andersson (S) 2015-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!