Sedan 10 år finns artrosskolan i Bodens Primärvård. Den bedrivs på Björknäs hälsocentral men är gemensam för primärvården. Där kan alla patienter träna i grupp via remiss från läkare eller kontakt med en sjukgymnast.
Genom teori och träning lär de sig mer om sjukdomen fungerar och hur de kan leva med den.
– Vi tar upp hur man kan träna, vilken effekt träningen har och vad man kan göra för att hantera sin smärta. Det är framförallt för höft- och knäartros vi har artrosskolan, säger fysioterapeuterna Lena Simonsson och Anna Pettersson.
När patienten Gun-Britt Olofsson fick artros i knäna för 15 år sedan innebar det stora begränsningar. Hon kunde knappt gå för att det gjorde så ont.
– Jag fick en stelhet och värk i knäna. Jag förstod inte först riktigt vad det kunde vara eller om jag gjort något speciellt för att drabbas av besvären.
Hon sökte hjälp flera gånger innan till slut en röntgen visade vad problemet var.
– En läkare på ortopeden sade att jag hade artros i knäna, men om jag började träna skulle det bli bättre, säger Gun-Britt.
Hon hamnade hos en sjukgymnast på Björknäs vårdcentral som anmälde henne till artrosskolan för 1,5 år sedan.
Där tränade Gun-Britt under sex veckor två dagar i veckan och en timme åt gången. Även patienter som genomgår en knäplastikoperation behöver stärka upp muskulaturen och träna stabilitet i leden före operationen.
– I vår artrosskola kan det göra ont att träna men det ska det göra också. Med ökad styrka minskar smärtan. Vi har 14 stationer som patienterna går igenom och alla värmer upp på motionscykeln innan träningen kör igång, säger Anna Pettersson.
Vid artros är det vanligt med ökad stelhet i leden. Därför är det viktigt att ta ut rörligheten i leden i ledens alla riktningar ofta. Lena Simonsson visar en övning där Gun-Britt får gå upp och ned med sina ben från en högre pall.
– Den här övningen ger balans, koordination, styrka och framförallt muskelkontroll vilket betyder att leden kan kontrolleras i ett neutralt läge.
Tack vare träningen i artrosskolan kan Gun-Britt åter gå i trappor och promenera. Självklart fortsätter hon träna för att må bättre och vara rörlig, men också för att inte bli sämre och behöva operera sig.
– Jag tränar själv hemma några övningar och går också stavgång. På köpet har jag också gått ned i vikt vilket känns roligt.
Fotnot: Oturligt råkade Gun-Britt Olofsson ut för ett diskbråck efter intervjun vilket hon nu återhämtar sig ifrån.