Socialdemokraterna har tillsammans i koalitionen med Sjukvårdspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet styrt kommunen.
Konkurrensen om personal inom skolan och svårigheten att rekrytera ökar. Jämfört med maj 2017 är andelen obehöriga lärare i för- och grundskolan större i nuläget.
Bodens kommun har beslutat att bygga om och till skolor med syfte att skapa moderna lärmiljöer. Den ska bygga om Stureskolan för barn som går i förskoleklass till och med årskurs sex, men måste först bygga om före detta Vårdhögskolan så att högstadieeleverna på Stureskolan kan flytta dit.
Fortfarande pågår dock utbyggnaden av förskolan för att kunna gå ned till 15 platser per avdelning.
– Vi har inte kommit så långt som vi hade velat, men det är ett långsiktigt arbete inom för- och grundskolan, gymnasiet och vuxenskolan. Det finns flera orsaker till att det dragit ut på tider, säger Johan Lund (S), ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden.
Han uppger, att det finns en tydlig plan som sträcker sig längre än till nästa val.
– Vi har aldrig historisk satsat så mycket pengar på skolan som vi har gjort och kommer att göra under kommande tio år.
Centerpartiet vill behålla byaskolorna och har arbetat för ett landsbygdstillägg till mindre skolor.
Koalitionen har stärkt det lokala näringslivet och utvecklat Boden Business Park inför den historiska omställningen i och med H2 Green Steels gröna etablering, som belastar kommunens organisation och ekonomi då mycket ska göras på extremt kort tid.
– Vi ser att Bodens näringsliv mår bra av en bredare kommunledning, som genererar fler idéer och är företagsvänlig. Vi ska möta näringslivets behov i fortsatta dialoger, säger Sead Maglic (SJVP,) kommunalråd.
Kommunen har bidragit till att minska bostadsbristen. Bodens korta handläggningstider underlättar byggandet av nya bostäder, men Centerpartiet vill också att det byggs fler billiga ungdomsbostäder.
Socialförvaltningen har även genomfört heltid som norm, men de delade turerna finns kvar. Det innebär påfrestningar på personalen och alla orkar inte jobba heltid.
– Om man ska vara en attraktiv arbetsgivare ska det inte finnas delade turer i vården, så givetvis vill jag ha bort dem. De som inte vill ha delade turer ska slippa det och vi fortsätter arbetet med att förbättra arbetsmiljön, säger Catarina Ask (MP), ordförande i nämnden för kultur, fritid och unga, och lyfter fram att Boden 2020 blev Sveriges föreningsvänligaste kommun.
Kommunen har byggt om Å-Center till biståndsbedömt trygghetsboende. Sjukvårdspartiet framhöll före valet 2018, att antalet korttidsplatser måste täcka behovet annars tvingas Boden betala Region Norrbotten för patienter som ligger kvar på sjukhuset. Hittills har kommunen under mandatperioden betalat omkring 16 miljoner kronor. Följden har, enligt Centerpartiet, blivit att äldre och multisjuka alltför ofta åker ”jojo” mellan Boden och Sunderbyn.
Trots att kommunen ordnat med fler kortidsplatser har kön till demensboende vuxit. Väntetiden var i juni sju månader.
– Det känns sorgligt att dra covidkortet, men vi var tvungna att anpassa oss till pandemin. Vi kunde därför inte införa ännu fler platser och dagverksamhet, som planerat, säger Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden.
Färre ansökte om plats på äldreboende under pandemin.
– Nu söker fler plats igen. Vi hade i vårt valprogram, att vi skulle verka för att börja bygga minst ett nytt kommunalt äldreboende, men det gick inte. Därför måste vi kommande period ta ett samlat grepp, säger Béatrice Öman.
Planen var att öppna två demensavdelningar på före detta hälsocentralen i Erikslund, som har varmbassäng, men det har skjutits på framtiden.
Koalitionen ville även bygga ett nytt ridhus och renovera eller bygga en ny ishall. Något som ännu inte verkställts. Moderaterna yrkade på återremiss i ishallsfrågan på fullmäktige och fick delar av oppositionen med sig. Och ridhuset hade blivit dubbelt så dyrt om kommunen antagit anbudet, förklarar Claes Nordmark (S):
– Anbudet var sanslöst. Om kommunen hade godkänt det hade framtida anbud också blivit dubbelt så dyra. Det är jätteolyckligt, men ingen kunde ju veta att Putin skulle invadera Ukraina.
Claes Nordmark bedömer, att de fått igång kultur- och idrottslivet igen. Johan Gröhn tycker det är jätteviktigt med en aktiv fritid för att förebygga kriminalitet.
– För i svansen på stålverkets etablering kommer även negativa delar, som drogmissbruk och trafficking. Vi arbetar nationellt för att polisen ska få mer resurser och lokalt för att socialtjänsten ska få det till förebyggande arbete.
Miljöpartiet fokuserade helt på lokala frågor förra valet i sitt valprogram, medan de andra koalitionspartierna lade krut även på nationell nivå. Johan Gröhn menar, att besluten i regering och riksdag påverkar medborgare i landet på olika sätt och Catarina Ask håller med.
– Kommunpolitiken ska inte stanna vid kommungränsen. Vi har bland annat påverkat försvarsbeslutet genom Daniel Bäckström (Centerpartiets försvarspolitisk talesperson), säger Gröhn.