"Hjärtat blöder för dem"

I mer än en vecka har afghanska flyktingar hungerstrejkat efter negativt besked från Migrationsverket. Under torsdagen demonstrerades det för flyktingarnas skull.- De har deltagit i vår verksamhet och är mina vänner, klart jag ställer upp. Hjärtat blöder för dem, säger Sigrid Söderholm, IOGT-NTO.

LÅNGA RÖR. Rören är inte bara grova, de är minst 200 meter långa också. Foto: Eija Dunder

LÅNGA RÖR. Rören är inte bara grova, de är minst 200 meter långa också. Foto: Eija Dunder

Foto: Eija Dunder

Boden2013-04-25 16:03

Något hundratal personer deltog under torsdagens demonstration för de afghanska flyktingarna som hungerstrejkat i en vecka. Budskapet var att låta afghanerna som fått avslag från Migrationsverket få stanna i Sverige.

Gruppen av hungerstrejkande började med fem personer och har sedan successivt ökat till elva stycken. Flera har hämtats med ambulans men återgått till hungerstrejken när de kunnat lämna sjukhuset. Under torsdagen var det två personer som inte orkade delta i demonstrationen som skickades till sjukhus. Det brev som skickats från afghanerna till Migrationsverket med ny fakta och en vädjan om att stoppa all utvisning till Afghanistan har ännu inte besvarats.

Banderoller
Gerd Johansson och Tove Johansson stod längst fram i tåget med en banderoll med texten "Stoppa utvisningen av afghanerna nu" mellan sig.

- Vi tycker att det är en mänsklig rättighet att de ska få stanna. Där de kommer ifrån är det ett helvete. Man kan inte föreställa sig det, vi kommer aldrig att hamna i den situationen, säger Gerd Johansson.

På torget talade bland annat Ahmad Aklil Khalil, talesperson för afghanerna, och Anna Olofsson. Demonstranterna stod under tiden i en ring med de hungerstrejkande som orkade delta i mitten.

-  Asyl ska ges till människor i synnerligen ömmande omständigheter. Är ett regelverk något statiskt man måste följa utan att ta hänsyn till de mänskliga rättigheterna? Frågar sig Anna Olofsson.

Många gick med i tåget, men några stod på sidan om med andra tankar. En kvinna som skyndar förbi säger:

- Vi måste ta hand om våra egna först.

Ahmad Aklil Khalil berättar att det var den 16 april familjerna fick besked från Migrationsverket. Efter det har enskilda samtal med de drabbade påbörjats. Enligt Ahmad Aklil Khalil har ingen fått något exakt datum när det är tänkt att de ska lämna landet. Efter demonstrationen är han märkbart tagen.

- Många grät, ingen kunde hejda sig. Ett djur skulle ha gråtit. Vi är inte gjorda för all den här sorgen. Det har redan varit lidande nog i Afghanistan, säger han.

Torsdag 18 april

Klockan 09.00 börjar fem afghaner hungerstrejka utanför Migrationsverket efter negativt besked. Flera afghanska familjer ska skickas tillbaka. Afghanerna anser att det inte är säkert för dem att återvända till hemlandet. De har varit olika länge, men flera år i Sverige.

Fredag 19 april

Gruppen av hungerstrejkande utökas till sju personer.

Helgen 20-21 april

Två av männen skickas med ambulans till sjukhus. Alla återvänder till strejken. Två till ansluter till gruppen.

Måndag 22 april

Tre personer förs till sjukhus. Alla återvänder till strejken. Brev till Migrationsverket förebereds.

Tisdag 23 april

Ett brev lämnas in till Migrationsverket. Afghanerna vill att besluten omprövas med hänsyn till ny information. De vill ha uppehållstillstånd i Sverige och att all deportation till Afghanistan stoppas.

Onsdag 24 april

Nio personer blir elva. Den eldstad som hungerstrejkarna med familjer fått av kommunen plockas bort på grund av störande rök.

Torsdag 25 april

Demonstration för afghanerna genomförs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om