De handlar om hus och familjer i Harads, om deras historia och olika ägare till husen.
Thorbjörn Enberg har intervjuat pensionerade lärarinnan Iris Andersson, 90.
– Hon är en extra ordinär person, som är helt grym.
Och en extra ordinär berättare. Man rycks med i hennes målande historieberättande och tankarna går till Astrid Lindgren. Hon gör utvikningar om personerna, som kommer till Harads från byarna runt omkring.
– Vi åkte runt i byn några gånger i flera timmar och det blev ett 100-tal stopp vid äldre hus. När vi stannat utanför ett hus och jag frågat henne om det så sätter hon igång spontant att berätta.
Han började göra videoinspelningar, men övergick till att banda Iris Andersson i stället. Han funderade i över ett år hur han skulle kunna förmedla hennes historier. Det var via Marianne Strand, projektledare på Edek, som han fick kännedom om appen Storyspot, grundad av Lisa Evertsson Norrevik.
Han har omvandlat ett lokalt kulturarv, som man nu kan ta del av och dela på Storyspot. Där kan man lyssna på Iris historier, som nu finns bevarade för eftervärlden. Vem om helst kan nu gå runt i byn besöka platserna och samtidigt lyssna på historierna kring husen och familjerna, som bott där.
– Man lägger in en kortfattad information vad ljudfilen handlar om. Sedan taggar man den, lägger in en bild på huset och gör även en geografisk taggning.
Thorbjörn har lagt ut berättelser om sammanlagt 102 hus, exempelvis historier kring Mårtis, Kläppen, Wallströms och Harlins smedja. Inslagen är mellan 36 sekunder och tio minuter.
Om smedjan får man veta att sonen Henry Harlin tog över efter sin far och att systern, tant Natalia, skötte hushållet. Hon gifte sig sedan efter tolv års förlovning med sin Filip.
Har du fångats av något specifikt hus?
– Det finns flera, men jag kommer osökt att tänka på Klusåkungens hus.
Johan Erik Nordströms andra hustru Magdalena Greta Nordström byggde huset efter makens död. Där drev hon diversehandel.
Thorbjörn Enbergs arbete är en fortsättning på all annan historisk dokumentation om bygden, som han hållit på med genom åren.
2016 tilldelades han och dokumentärfilmaren Roozbeh Janghorban Riksantikvarieämbetets förtjänstmedalj i silver. Roozbeh Janghorbans professionella kunskaper inom videoredigering kom väl till pass i hembygdsföreningens arbete med att digitalisera den rika film- och fotoskatten från Edeforsbygden.