Vi träffas i Mervats lägenhet i centrala Boden. Hon har varit femton år i Sverige och trivs med klimatet och lugnet uppe i norr.
– Jag vill aldrig lämna Norrbotten. Även när det var svårt att få jobb ville jag bo kvar. Jag älskar snö och tycker om vintern även om det är kallt. Sådant väder har vi inte i mitt hemland, säger Mervat Ibrahim.
Hon och hennes pappa som är palestinier kom till Sverige från Jordanien 2006. Mervat kom sedan till Boden 2008.
– Pappa har återvänt hem så jag är ensam kvar. Sex år efter jag kom till Boden fick jag mitt uppehållstillstånd 2012. Jag försökte få jobb innan jag fick stanna i landet men det var svårt att få något stadigvarande.
Mervat jobbade bland som etableringslots åt ett konsultföretag och i projektet Klondyke som drevs av Abf . I samma veva runt 2014-2015 fick hon också jobb på Aleris som tog emot strömmen med ensamkommande barn.
– Ett tag jobbade jag jättemycket. Jag är social och kan arabiska, svenska och engelska. När sedan Aleris och projektet stängde blev jag arbetslös 2017.Året efter började jag jobba som springvikarie inom socialpsykiatrins gruppboende åt Bodens kommun.
I dag har Mervat varit vikarie i fem års tid. Hon pluggar också till undersköterska på egen hand.
– Under pandemin behövs det mer vikarier till alla arbetsplatser. Jag tycker därför att arbetsgivare ska behandla vikarier på ett bra sätt för annars tappar man den gruppen och ordinarie personal får slita mer. Jag vaknar varje dag klockan sju för att kolla om någon ringt.
– Jag lever på vikarielönen. Ibland jobbar vi mycket för vi vet inte när vi ska jobba nästa gång. Samtidigt om jag är arbetslös får jag ut nästan samma lön från A-kassan. Då måste man höja vikariernas timpenning. I Boden tjänar vi betydligt sämre än i Luleå där man också behandlar vikarier bättre.
Hur vill du Facebookgruppen ska fungera?
– Jag har precis startat gruppen så nu försöker jag dela den på andra grupper som jag följer. Jag har fått positiva reaktioner. Tanken är väl att gruppen vikarier i hela landet ska kunna ventilera olika saker som kommer upp och kanske hjälpa varandra till en bättre arbetssituation. Allt från hur man kan hantera saker som uppstår till att kunna diskutera intressanta frågor i en större grupp, säger Mervat Ibrahim.