Hela samhällets ansvar att motverka hedersvåld

Hedersrelaterat våld drabbar i huvudsak kvinnor, men männen är också fångade i sin kultur. Det menar Güler Gül, som föreläste på Internationella kvinnodagen.

KVINNOR ÄLDRE. Forskningssjuksköterskan Ros-Marie Isaksson berättade att kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt i genomsnitt insjuknar tio år efter männen.

KVINNOR ÄLDRE. Forskningssjuksköterskan Ros-Marie Isaksson berättade att kvinnor som drabbas av hjärtinfarkt i genomsnitt insjuknar tio år efter männen.

Foto: Linda Kask

Boden2009-03-09 06:00
-  Pojkar får tidigt lära sig att kvinnor ska lyssna och män ska bestämma. De tvingas vakta sina systrar, sade Güler Gül under sin föreläsning i Saga Forum, Folkets hus.Föreläsningen var en del i det firande av Internationella kvinnodagen som arrangerades av s-kvinnor i Boden, i samarbete med ABF, Folkets hus och Unifem.Güler Gül har själv sina rötter i den turkiska delen av Kurdistan och arbetade under många i år i hemlandet med att bekämpa så kallat hedersrelaterat våld. - Flickor uppfostras till kvinnor i tidig ålder. Kvinnans underordning är central i mitt folks kultur, menar Güler Gül, som förmedlade sina egna erfarenheter till publiken. Våld överallt
Hon konstaterade att våld mot kvinnor förekommer i alla kulturer, men hon betonade att det hedersrelaterade våldet är av en speciell karaktär. Det sker inte slumpartat, utan är ofta väldigt planerat. - Det syftar till att återupprätta en mans och en familjs heder. Enligt FN drabbas 50.000 kvinnor runt om i världen av hedersrelaterat våld varje år, men mörkertalet är mycket stort. Många hedersmord betraktas som självmord.Kämpa tillsammans
Men det är inte bara kvinnor som drabbas av det hedersrelaterade våldet. Homosexuella män är också en måltavla, menade Güler Gül. Hon påpekade att invandrare bär med sig sina kulturer på gott och ont när de kommer till Sverige. - Om vi inte integreras i det svenska samhället behåller vi lätt det som är dåligt i vår kultur. Vi måste kämpa tillsammans. Hedersrelaterat våld är inte bara en fråga för Kurdistan, Pakistan och Bangladesh, det handlar om mänskliga rättigheter och demokrati. Föreläste gjorde även sjuksköterskan och forskaren Ros-Marie Isaksson. Hon forskar i området kvinnor och hjärtinfarkt och berättade för åhörarna att kvinnor i genomsnitt väntar längre än män innan de söker vård efter att de känt de första symptomen på hjärtinfarkt. Varför det är så hoppas hon få svar på i sina fortsatta studier. - Tyvärr verkar många tro att hjärtinfarkt främst drabbar män. Men 50 av 100 svenska kvinnor som dör gör det i någon hjärtsjukdom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om