Haverikommision utreder inte dödsolycka

Statens haverikommission utreder inte bandvagnsolyckan i Boden där en 23-årig förare omkom." Händelsen är allvarlig men vi utreder större olyckor med fler omkomna, säger utredaren Agne Widholm.

Utreder inte. Statens Haverikommision väljer att att inte utreda dödsolyckan i Brännberg då en bandsvagnsförare körde ned i en å och omkom.

Utreder inte. Statens Haverikommision väljer att att inte utreda dödsolyckan i Brännberg då en bandsvagnsförare körde ned i en å och omkom.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-04-19 17:24

Haverikommisionen kopplas alltid in inledningsvis vid svåra olyckor.

– Vi åker alltid ut för att bilda oss en uppfattning på plats och har gjort en förstudie. Den här händelsen var inte obligatorisk för oss utifrån det vi fann däruppe.

Enligt Widholm fanns ett dödsfall men också rykten att det skulle vara fler allvarligt skadade.

– Men det är inga skadade som uppsökt sjukhuset trots att de hade nedkylningsskador utan de blev omhändertagna på annat sätt. Så konsekvensen av händelsen uppfyllde inte de obligatoriska kriterier som haverikommisionen har för att starta en utredning.

– Det finns lagstiftning och vissa krav och det är dem som vi måste använda när det gäller bandvagnsolyckan. Det ska vara en allvarligare händelse även om den här är allvarlig. Det ska vara fler dödsfall. Det kan jämföras med den svåra bussolyckan i Sveg som gick under dessa kriterier som haverikommisionen går efter med tre dödsfall och många allvarligt skadade. Även om haverikommissionen inte går vidare med sin utredning så är det en allvarlig händelse för dem som drabbats. Jag är den första att hylla dem som ingick i räddningsarbetet för de har gjort ett fantastiskt arbete, säger Widholm.

Däremot anser Widholm att inslaget som TV 4 Nyheterna gjort som handlar om om att utredningen läggs ned på grund av att det fanns inget tekniskt fel på bandvagnen som gick igenom isen är felaktigt.

– Det har jag inte sagt. Jag sade att vi gjort en liknande utredning nere i Skåne. Men det var 2007, men på en liknande vagn. Där visade det sig att det fanns systematiska brister och den typen av brister hittade vi inte här eller att de inte var tillräckligt många som var omkomna eller allvarligt skadade. Det var det som gjorde att vi inte utredde vidare, säger Agne Widholm.

Haverikommisionen har inte undersökt den aktuella bandvagnen som var inblandad i dödsolyckan.

– Nej, utan vi har tittat på andra fordon och försökt att förstå. Vi har fått väldigt mycket information och fått en bra uppfattning om hur olyckan har gått till.

Och trots att Haverikommisionen inte går vidare så pågår fortfarande tre utredningar.

– Det har inte påverkat vårt beslut, men det finns med i den allmänna bilden. Polisen gör en utredning, arbetsmiljöverket likaså och även försvarsmakten. Dessa pågår fortfarande, säger Widholm.

NSD pratar också med kammaråklagare Aino Pietälä, förundersökningsledare i polisens utredning.

– Vi gör våran egen utredning och det pågår ju fler utredningar trots haverikommisionen inte gör någon. Vi har inte pratat med alla personer som vi bör höra. Så än tar det nog någon månad innan vi har vår utredning klar, säger Pietälä.

När det gäller försvarsmaktens undersökningskommision och Arbetsmiljöverkets utredning så är dessa två utredningar inte heller klara. Arbetsmiljöverket tror att deras utredning ska vara klar i maj och försvarsmakten i mitten av juni.

– Den tidsplanen ska hålla. Däremot kan jag inte kommentera Statens haverikommisions beslut för jag har inte sett det själv, säger Nils Johansson, stabschef på I 19.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om