Hårdare kontroll av livsmedelshantering

Bodens kommun skärper till kraven då de genomför livsmedelskontroller.
Än hårdare ska det också bli.
? Kraven som finns i dagsläget är så höga att det är fler som får underkänt än godkänt, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Marie Fägerman.

BODEN2003-08-06 06:30
Dagens höga krav vid livsmedelskontroller i restauranger och på andra ställen har med Eu-regler att göra. Marie Fägerman säger att de därtill kommer att bli hårdare.<br> ? Det är framförallt egenkontrollen som brister och därtill på så jättemånga ställen. Därför ser vi allvarligt på det, säger hon.<br>Egenkontrollen handlar om att de som hanterar livsmedel ska mäta temperaturer vid bland annat upptining, varmhållning och avsvalning.<br> ? Är inte temperaturerna bra vid de här momenten så kan det hända att det växer till mikroorganismer, säger Marie Fägerman.<br>Ska skicka egna prover<br>Därtill så handlar egenkontrollerna också om att utövarna ska skicka in egna prover på bland annat livsmedel och rengöring. Även andra kontroller förekommer beroendes på verksamheten.<br> ? Utövarna ska själva ha kunskaper om det här. Det är få som är livsmedelsutbildade, inom storkök är det dock bättre än på andra ställen, säger Marie Fägerman.<br>Nöjer sig inte längre<br>Hon säger också att Bodens kommun inte längre tänker nöja sig med att bara påpeka och uppmana livsmedelshanterarna att åtgärda anmärkningarna de får vid kontrollerna. Utan i stället så tänker de ta i med hårdhandskarna och om ingenting händer går de vidare med föreläggande. Lagen om egenkontroll tillkom redan 1992.<br> ? Utövarna förstår inte lagkraven. Om ett utbrott av magsjuka uppstår och en kund riktar anspråk mot dem och de därtill inte haft några egenkontroller så kan det gå riktigt illa, säger Marie Fägerman.<br>Bristande kunskap<br>Anmärkningar som uppsått i samband med livsmedelskontroller är till exempel att livsmedel förvaras vid felaktig temperatur. Men även bristande kunskap om livsmedelshygien hos personalen förekommer. Inte heller är det många som låter personalen genomgå en årlig hälsokontroll. Även saker som kompetensutveckling av personalen saknas och bristande hygienutbildning.<br> ? På ett ställe uppgav man registrerade temperaturvärden i kyl och varmhållning. Vid närmare kontroll visade det sig att termometrar saknades. Utövarna hade hittat på temperaturer, säger Marie Fägerman.<br>Efter semestern kommer Marie Fägerman enbart att arbeta med livsmedelstillsyn då Bodens kommun ligger efter i det arbetet.<br><br>ingela.rasimus@kuriren.com<br>0921/539 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om