Det står en stor skylt uppsatt i en snöhög med öppettider. Pilen pekar vidare till ingången på baksidan av hyreshuset på Kyrkgatan 55. Väl inne möts Norrbottens Media av ett varmt välkomnande.
– Ja, härinne har det alltid varit varmt som du märker fast det är mitt i vintern, säger antikvariatets ägare Inga Nordberg, om rumstemperaturen.
När hon och hennes man Göran Lundström startade upp antikvariatet började de med att sälja böcker med Norrlands topografi, natur och djur på Nordkalotten.
– Att kalla sig något då med Nordkalotten lät ju stort och bra. Kusån där vi bor kunde vi inte kalla oss, säger Inga Nordberg.
Tillsammans driver makarna också Kuså trädgärd sedan länge.
– Jag har alltid gillat böcker. När jag var 18 år fick jag fast jobb i Bodens bokhandel som hette Hagman & Bååth och låg efter Gågatan. Bokhandeln ägdes av Gudrun Lindgren.
Efter några års arbete på bokhandeln ville ägaren sälja när hon skulle gå i pension.
– Min man Göran som jag träffade 1977 ville då att vi skulle köpa bokhandeln. Vi började också med ett litet skåp med antikvariska böcker. Vi drev bokhandeln i 3,5 år innan vi sålde och satsade på trädgården och vårt eget antikvariat, säger Inga Nordberg.
Första tiden gick åt till att skapa kataloger som skickades ut ett antal gånger per år. Numera finns allt på internet via Nordiska antikvariatföreningars gemensamma sajt antikvariat.net.
– Där lägger vi in böcker. På sajten finns både danska, svenska, finska och norska böcker.
Antikvariatet har i dag 30 000 titlar inskrivna i databasen.
– Många böcker ligger också i kartonger och är oinskrivna i databasen. Sista åren har många av våra kunder avlidit. Då brukar dödsbodelägarna ringa till oss och be oss komma. Det slutar oftast med att jag köper tillbaka böckerna igen och kör dem ett nytt försäljningsvarv.
I lokalen på 100 kvadrat finns böcker i många olika ämnen, skönlitteratur, liksom böcker om samisk och norrländsk kultur och natur.
– Vi har idag böcker från tidernas begynnelse brukar jag säga och framåt i tiden. Det är så kort livslängd i dag på nya böcker. Har folk tur så kan de hitta sina böcker hos oss i stället, säger Inga Nordberg.
Antikvariatet liknar ett charmigt minibibliotek och är mysigt möblerad med en gammal soffa och fåtölj.
– Det är en liten oas och väldigt rofyllt att vara här. När jag inte har kunder brukar jag sitta och sticka här eller katalogisera böcker. Sedan brukar jag ha många trevliga samtal med bokkunderna som kommer in.
– Här finns ingen stress. Det finns alltid någon ny banankartong med böcker att packa upp.
Inga har full koll på alla sina böcker.
– Jag har sorterat böckerna efter olika tema. Skönlitteraturen har jag i bokstavsordning. Jag har också en deckarhylla och en poesihylla. Jag har även ämnesindelat konst, hantverk, historia och ett rum speciellt för mina nätböcker.
Varje bok märks individuellt med ett eget pris.
– Det kan handla om hur unik boken är, dess skick men även efterfrågan, säger Inga Nordberg.
Kunderna varierar, det kan vara både ungdomar och äldre besökare.
– Ja, idag säljer jag mest på nätet. Jag har öppet på torsdagseftermiddagar efter lunch och några timmar på lördagar. Strax före jul hade jag öppet alla dagar för många hemvändare brukar besöka mig när de är hemma i sta´n, säger Inga Nordberg.
Idag är hon 64 år men kommer vänta med att gå i pension.
– Ja, det har jag inga planer på. Det jag gör nu ger något för själen, som mitt antikvariat.
Men det får inte heller bli för mycket stilltje i livet.Inga Nordberg har nu ett speciellt bokuppdrag från en medelålders manlig kund att se framemot.
– Kunden har skrivit upp en lista på världens 100 bästa böcker man måste läsa innan man dör. Där finns bland annat författarnamn som Balzaz som vi inte hittat än men Boccaccio, Birges, Dickens, Celine och Sofokles. Vi håller nu på att bocka av listan.
– Jag tror kunden i alla fall fick ihop en kartong sist i alla fall. Han skulle komma igen så vi får vi leta vidare, säger Inga Nordberg.