Fritidsbanken startades som ett projekt av Bodens kommun för två år sedan och från och med 1 januari blir den permanent.
– Vi är uppe i 2000 prylar som bodensarna har skänkt. Det är både smart återbruk och bra att alla får chansen att prova olika idrotter, säger Peter Gitselov, verksamhetsledare.
Konceptet Fritidsbanken är nationellt. Även i några andra kommuner i Norrbotten finns det utlåningsverksamhet, men på vissa håll drivs den av föreningar – inte kommunalt som i Boden.
Föreningen Fritidsbanken Sverige startade i Karlstad och har som syfte att människor i alla åldrar ska röra sig mer, komma ut i naturen och må bättre. Man vill också bidra till en social utjämning och ett bättre klimat, eftersom fritidsutrustning kan användas under längre tid.
– Vi satsar ju på folkhälsa och har sett att det ger resultat både för barn och äldre, säger Peter Gitselov som själv har spelat fotboll på proffsnivå.
Utlåningstiden är 14 dagar men om det inte är någon på kö går det att låna om. De brukar ha mellan 200 och 400 utlån i månaden. Om det behövs reparerar de två anställda det som har lämnats in.
– Det är verkligen alla möjliga i alla åldrar som lånar – nyanlända, barnfamiljer och pensionärer. Nu på vintern är det bra tryck.
De har skidor och pjäxor av alla slag, snowboards, pulkor, skridskor, innebandyklubbor, tennisbollar, ryggsäckar, fiskespön och en hel del annat. På sommaren går det åt mycket cyklar, berättar han. De ställer också upp och åker ut med utrustning när skolorna ska ha friluftsdag eller om det körs ett Barnens Vasalopp någonstans.
– Det finns alltid de som inte har med sig utrustning eller kommer på plats att de vill prova.
Om någon skulle glömma att lämna tillbaka skickar de en påminnelse, men de har aldrig varit med om att saker har försvunnit.
Tanken är inte att de ska konkurrera med sportaffärerna, betonar han.
– Om en barnfamilj vill prova en idrott och ska köpa en utrustning till alla barnen så blir det väldigt dyrt. Då är det bättre att låna och hitta sin grej först och innan man bestämmer sig, så kan de köpa utrustningen sedan. Där Fritidsbanken fungerar, går det bättre för sportaffärerna, inte tvärtom.
Simon Amar har kommit med sin mamma till Fritidsbanken. De är stamkunder här.
– Jag ska låna idrottsskor. Sådana som står där nere, berättar Simon Amar och pekar på en hylla.
– Han ska spela handboll, berättar mamma Rut Amar.