Här är kvinnorna med nyckelpositioner

"Nu är det väldigt mycket kavla upp ärmarna. Det blir riktig verkstad med framdrift i alla delar", säger Cecilia Kvibacke, som har en nyckelposition som siteansvarig för etableringen i Norra Svartbyn.

Emma Lundqvist ska leda delprojektet Leva och Bo, som är ett nyckelområde, Ellinor Isaksson Larsson ska leda delprojektet infrastruktur ovan jord och Cecilia Kvibacke innehar nyckelpositionen som siteansvarig, det vill säga den plats där stålverket ska byggas.

Emma Lundqvist ska leda delprojektet Leva och Bo, som är ett nyckelområde, Ellinor Isaksson Larsson ska leda delprojektet infrastruktur ovan jord och Cecilia Kvibacke innehar nyckelpositionen som siteansvarig, det vill säga den plats där stålverket ska byggas.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-05-21 19:04

Emma Lundqvist ska leda delprojektet Leva och Bo, som ett nyckelområde. Hon ska i dialog med bodensare och de som ska flytta till Boden utforma en målbild och vision hur kommunen ska utvecklas och sedan arbeta utifrån den inriktningen.

– Det omfattar all samhällsutveckling runt siten.

Ellinor Isaksson Larsson håller i delprojektet infrastruktur ovan jord.

– Det handlar om järnväg och väg, men också de här lite mjuka områdena som berör Emmas område som kollektivtrafik, gång- och cykelvägar. Det här kommer att bli en stor arbetsplats. Människor ska kunna åka dit på ett klimatsmart sätt. Vi kan ju inte öppna för klimatsmart stålindustri så ska alla åka dit med bil.

Jämställdhet är även en del i att bygga ett hållbart samhälle.

– Det handlar om attraktiviteten för Boden. För det är krasst så att det är de unga kvinnorna som flyttar från länet och en del tänker kanske, att det nu blir ytterligare en tung industri till länet och ännu mer mansdominerat. Därför är det jätteviktigt att vi skapar det samhälle och den utveckling, som gör att kvinnorna stannar och vill flytta tillbaka, säger Ellinor Isaksson Larsson.

Cecilia Kvibacke påpekar att kompetensen H2 Green Steel, H2GS, efterfrågar är kopplad till den nya tekniken, där en optimal processhandläggning utformas med bland annat hög digitalisering, gör att personalbehovet utgörs mindre av traditionella manliga grovjobb. Behovet spänner över en stor kompetensbredd.

Hennes uppdrag just nu handlar om att skapa förutsättningar för den fysiska platsen i Norra Svartbyn där stålverket ska byggas. Det sker i nära dialog med H2GS, men också utifrån de fysiska förutsättningarna. Det är mycket arbete med olika utredningar. Dels kopplade till H2GS:s miljötillstånd, dels undersökningar till detaljplaneprocessen.

Ellinor Isaksson Larsson tycker det är jättespännande att få vara en del av denna historiska samhällsomställning. Cecilia Kvibacke håller med.

– Om vi är först här sätter det Sverige på kartan i världen för att ändra stålindustrin från grunden. Det är lite gåshudsvarning och det kan man hämta energi ifrån när allt inte är glasklart och färdigt. Bodensarna har slutit upp otroligt positivt, men det är inte samma sak som att man inte kan känna en viss oro som berörd och behöver mer information. Det måste vi lyssna in och förstå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!