Trygghets- och säkerhetscentralen (TSC) är en kommunal säkerhetscentral i Räddningstjänstens lokaler som är bemannad dygnet runt, årets alla dagar. Ny och robust teknik ger hög kapacitet avseende antalet anslutningar och kunder vilket innebär möjlighet till framtida expansion. Syftet med Bodens trygghets- och samordningscentral är att samordna kommunens alla typer av larm och kunna ta uppdrag åt alla kommuner.
– Tidigare låg alla olika larm, inbrotts-, överfalls-, drift-, och brandlarm ute hos olika centraler. Nu får vi alla samlat på samma ställe, säger Mattias Öhrvall, säkerhetsskyddschef i Bodens kommun.
Räddningstjänstens gamla RC90-lokal har byggts för den nya verksamheten. Åtta larmoperatörer har anställts och från räddningstjänsten har Patrik Lindfors gått över som driftledare för centralen. Linnea Larsson,30, jobbade i tio år som undersköterska på IVA innan hon blev larmoperatör.
– Jag kände att jag behövde nya utmaningar och göra andra saker. Att jag jobbar dag, kväll och natt trivs jag med. Jag är för att jobba skift.
Arbetskamraten Ulrika Eriksson,54 har jobbat i hemtjänsten och äldreomsorgen sedan 1988.
– Det var dags att göra något annat. En stor utmaning är tekniken men vi har bra hjälp av dem med större erfarenhet, säger hon.
Lisa Pettersson, 44, lämnade SOS i Luleå där hon jobbat i fem år.
– Jag har pendlat till Luleå i jättemånga år och ville komma närmare hemmet.Inte minst på grund av dyra bränslepriser. Sedan är det kul att starta upp en helt ny central och få vara med från början. Jag har också fungerat lite grand som handledare åt de övriga, säger hon.
Med satsningen växlas Räddningstjänstens lokaler också upp till en högre säkerhetsklass. Det innebär att det kommer att vara högre säkerhetsrestriktioner för att komma in i lokalerna och även ett bättre skydd mot eventuella cyberangrepp.
– Vi blir en del av ett större projekt i MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), nationellt och det kommer att vara robust byggt helt rätt i tiden, säger räddningschef Ronnie Lindberg.
Claes Nordmark var på plats och förrättade invigningen. Han fick dock ringa två gånger innan han kopplades fram.
– Det är tjocka väggar här, konstaterade rådet.