H2 Green Steel behöver huvudsakligen processvatten i stålverket för behandling av stål och produktion av grön vätgas. Företaget bygger ett slutet system med reningsanläggning.
Kommunen har redan tidigare beviljats tillstånd att leda bort 2000 liter vatten per sekund från Lule älv.
Bodens kommun arbetsutskott tog beslutet att tilldela Solör Bioenergi koncession på måndagens möte. Det är lika med att de får uppdraget att bygga processvattenledningar till Boden Industrial Park. Företaget är Sveriges största privata aktör inom VA, uppger kommunen.
– Verksamheten som vi kommer bygga upp i Boden linjerar med vår strategi att vara en aktiv del i att göra skandinaviska industrier mer hållbara, uppger Hans Viken, Solörs sälj- och marknadschet.
Enligt kommunen kommer företaget samverka med en huvudentreprenör för att förverkliga projektet. Älvattnet ska pumpas upp cirka en kilometer nedströms Bodens kraftverk och sträckan till Norra Svartbyn är omkring sju kilometer.
– En bra lösning kopplat till kritiskt infrastruktur, som också visar på en inneboende attraktionskraft i vår samhällsomställning, säger Claes Nordmark, kommunalråd (S).
Kommunens beslut innebär vidare att den bildar ett gemensamt bolag med Solör, där kommunen äger nio procent och företaget resten av aktiekapitalet. Syftet är att ha fortsatt inflytande i processen.
– Beslutet innebär en mycket begränsad risk för skattebetalarna, vilket känns jättebra, säger Mats Berg, Bodens näringslivschef.