När coronapandemin gick som en löpeld över världen och nådde Norrbotten gapade restauranger och affärer tomma den första tiden. Samhället stod på sparlåga.
Per Nilsson, Enters spelbutik, var orolig.
– Men vi har upplevt kundernas lojalitet i butiken. Man handlar någon pryl extra - man köper en extra lott, man tar en chokladask, säger han, och tillägger att kunderna varit disciplinerade.
– De har hållit på säkerheten och respekterat läget. Vi har inte behövt säga till. Det har varit helt fantastiskt.
Maria Sharma, som tog över Örjan’s vid årsskiftet, hade bara hållit öppet tre veckor när Covid19 slog till. Hon fick panik.
– Som tur är, är det en inarbetad verksamhet, vilket gör att kunderna har hittat hit. Sedan har jag en stor kundgrupp, som inte vill handla på nätet.
– De vill prova, klämma och känna för att hitta rätt plagg. Det är många kunder som har kommit in och sagt: ”Gud, jag har tänkt så mycket på dig, vilken hemsk start, men vi kommer fortsätta stötta”. Så de har varit väldigt lojala och det har känts jättebra.
Har du fortfarande panik?
– Nej, den har gått över, svarar Maria Sharma.
Människor har börjat förhålla sig till att det här är en pandemi, som inte snabbt kommer att gå över. Ändå håller samhället nu på att sakta men säkert återgå lite till det normala livet om än i coronaanpassad form.
Även en stor kedja som KappAhl har känt av nedgången.
– Det är väldigt sårbart i krissituationer, men om alla hjälps åt så reder vi ut det tillsammans, säger Gun Åkesson, som jobbar på KappAhl i Boden.
Per Nilsson framhåller att handlarna samarbetar mer sinsemellan.
– Vi hjälps åt så mycket vi kan.
Gun Åkesson har återvänt till sin hemstad och flyttade tillbaka i somras.
– Boden är en fantastisk stad och bodensarna sköter sig mycket bra tycker jag. Jag har märkt hos oss, att vi inte har lika mycket shop-on-line-paket längre. De vill stötta butiken i stället och kommer in. Många bodensare som jag vet tidigare handlat på KappAhl i Luleå säger att de hellre vill kolla här i butiken Boden, för att de vill att vi ska finnas kvar.
Inget ont som inte har något gott med sig.
– Människor har blivit mer medvetna om hur viktigt det är att den lokala handeln finns kvar när vi går ur den här pandemin. Folk har fått en helt annan medvetenhet när allt inte längre är så självklart, säger Maria Sharma.