Han har jobbat i branschen i nära på tre decennier, John Hedberg på Coop Sveafältet i Boden. Vi träffar honom för att snacka vilka grepp de tar till för att få kunderna att handla mer, bli gladare och vilja komma tillbaka.
– Start och mål. De är grunden. Du ska tidigt se något som lockar, som kanske får dig på bättre humör, som kanske tröstar? Gärna något som släcker törsten nu på sommaren, säger Hedberg och varorna i starten på Sveafältsbutiken ger just den signalen – där står nedsatt fruktdricka och pockar på uppmärksamhet.
Vi vandrar genom affären som ligger ett par hundra meter från Bodens centrum. Det är förmiddag, det är lugnt. John väntar på lastbilen som ska komma med varor, så vi hinner titta runt en stund. Snabbt landar blicken på skyltar som ska få dig tänka du sparar medan du i själva verket spenderar pengar.
– Det finns strikta regler kring det där. Vi får ju inte luras, men vi får locka. Om en gurka just nu kostar sex kronor och vi skriver "Du sparar 8 kronor" då är det sant utifrån att vi vet utgångspriset, berättar Hedberg.
På så vis skapas ett win-win förhållande. Kunden känner den gjort ett kap, affären har fått den att handla.
– Men priset är inte lika ofta som folk tror det som avgör om du köper en vara eller inte. Vi ser till exempel att ord som visar det är en svensk vara, kanske rent av producerad i närområdet, går allt bättre.
Johan berättar att man i Finland satsat mycket på att trycka på det nationella.
– Fazer började till exempel ha en finsk flagga på förpackningarna. Det där är en drive vi kommer köra i höst – visa att varan kommer från Sverige.
Hedberg berättar att en fördel för handeln är att kunder ofta är lättpåverkade.
– Svensken är tämligen splittrad i affärer. En undersökning från Handels visar att två av tio svenskar som går in i en affär inte vet vad de ska handla där.
Splittring ger fördel med andra ord. Så även känslighet.
– Vi ser att mycket handlar om belöning. Vi är ju lite smådeprimerade i Sverige, så vi behöver faktiskt få veta att en chipspåse är ganska gott. Kunden väljer unna sig en, stoppar i korgen, blir på bättre humör. Och en glad kund handlar mer än en missnöjd.
Just det psykologiska har stor betydelse.
– Man ska minnas att vi svenskar även är ett ganska ensamt folk. Det kan vara så att en kund kommer hit och vi blir på så vis kanske en av få sociala kontakter den har. Så den som sitter i kassan och hälsar kanske är den enda som säger hej till den människan den dagen?
Coop Sveafältet är en till ytan mindre affär på 640 kvadrat vilket är tio gånger mindre än exempelvis Stora Coop några hundra meter bort.
– Det kan vara en fördel. De som kommer till oss känner igen oss, det blir en familjär stämning och en slags trygghet i vardagen. Personligt tilltal.
Butiksytan gör även att affären på kort tid tas från start till mål.
– Det är väldigt bra. Många passerar här snabbt och ska kvickt fort komma åt det de är ute efter. Eller så är det 200 soldater som står här. Då ska det gå undan. Där blir snabbkassorna där kunderna scannar själva en viktig faktor. Det måste flyta på, annars skapas irritation.
För att göra atmosfären mjukare och lugnare finns även andra knep.
– Dofter. Vi har en luftmaskin som sprider olika dofter, just nu luktar det te här. Kanske inte märks så mycket, men doften finns där och bidrar till att det känns fräscht, säger Hedman och ler nöjt.