Han blev mångmiljonär tack vare aktier

Som ung grabb sålde han jultidningar och sparade halva lönen som extraknäckande student. För pengarna köpte Nicklas Andersson aktier. I dag är bodensaren mångmiljonär på börsen.

Nicklas Anderssom driver den egna podcasten "Investeraren" sedan slutet av 2017. " Den podden är helt fri från sponsring. Det är något jag valt själv."

Nicklas Anderssom driver den egna podcasten "Investeraren" sedan slutet av 2017. " Den podden är helt fri från sponsring. Det är något jag valt själv."

Foto: Foto: Privat

BODEN2018-07-09 21:24

Nicklas, sambon Jenny Johannisson och dottern Nellie besökte barndomsstaden Boden över midsommarhelgen för att hälsa på släkten. Nicklas minns att intresset för ekonomi fanns redan som liten pojke.

– Jag sade åt mina föräldrar att jag ska bli en affärsman men blev istället en aktiegubbe.

Som 14-åring började bodensaren jobba på Sävastgrillen och fortsatte sedan arbeta kvällstid på Silentium under gymnasietiden.

– Det var inga fantastiska löner men jag jobbade mycket och sparade i princip alla pengar. Jag hade inga egna kostnader innan jag flyttade hemifrån som 18-åring.

Nicklas minns också chocken när det orangefärgade kuvertet kom med posten.

– Jag kände mig förvirrad när jag skulle välja aktiefonder, för jag hade ingen aning om hur premiepensionssystemet fungerade. Men jag insåg att jag kunde sätta pengar i arbete och låta dem jobba för mig.

För att få placeringstips besöktes den lokala banken i stan.

– När jag inte fick de råden jag ville ha så beslöt jag läsa på om aktier och sedan fick jag blodad tand. Därefter lade jag mycket timmar varje dag på att hålla koll på aktier och gick med i aktiespararna i Boden.

Det var mest äldre farbröder på den tiden?

–Ja, (skratt), så jag drog ned snittåldern kan man säga men det fanns unga aktiesparare i Luleå.

Drömmen om att slå sig in i finansvärlden lockade så Nicklas och flickvännen flyttade ned till Stockholm i oktober 2008. Men kända Lehman Brothers konkurs medförde att Avanzabanken där han fått jobb på en avdelning flyttade över personalen till en försäkringsförmedlare.

– Investmentbankens konkurs gav ett stort eko i finansvärlden som sällan skådats sedan 1930-talet.

Nicklas själv gick vidare till SE-banken där han blev privatrådgivare. Han startade också den ideélla podcasten Prata Pengar tillsammans med Unga Aktiesparares VD Philip Scholtzé som hade 50 000 lyssningar i veckan. Podden låg bakom den två timmar långa livesändningen uppesittarkväll dagen innan löning som blev Sveriges största trend på Twitter.

– Jag har nog sparat halva min lön hela livet och uppsittarkväll körde jag redan i Boden. Jag satt uppe till midnatt, natten innan löning och funderade vilka aktier jag skulle investera i just den månaden.

Prata Pengar som prisades som bästa podcast i genren ekonomi och näringsliv med 5-6 miljoner lyssningar lades ned i slutet av 2017. Nicklas startade då den egna Investerarens Podcast som blivit lika populär.

– Den är fri från sponsring. Podden är mer för aktienördar som jag själv.

Sedan 2015 är Nicklas Andersson anställd som Content Manager på Avanza där hans jobb är att informera och inspirera till sparande . Han driver även en podd med bankens sparekonom Johanna Kull.

– När jag gick över till Avanza så hade jag genom åren omedvetet byggt ett varumärke i branschen. Det jag gör är en livsstil och det känns roligt att få kombinera karriären med ens största passion och sedan har det andra kommit med på köpet. Mina stora kanaler är ju twitter där jag har miljontals visningar på det jag skriver varje månad och alla mina egna poddar.

Du jobbar jämt?

– Det är det livet som jag valt. Jag får betalt för sju timmar men jag jobbar nog minst 10-11 timmar per dag. Det hade inte funkat om inte aktier var mitt stora intresse och jag har en glöd att lära mig mer själv.

Som aktieproffs så satsar Nicklas gärna på stabila företag med bra ledning.

– Jag investerar innan jag konsumerar eller betalar mina räkningar. Jag tar inte heller ut pengar ur aktieportföljen och återinvesterar alltid mottagen utdelning.

Hans mål, att bli ekonomiskt oberoende, nåddes med första miljonen vid 25 års ålder. Idag har han blivit mångmiljonär på börsen.

-– När jag blev miljonär var det roligt och en milstolpe. Det var trevligt den kvällen det hände men sedan var det affärer som vanligt igen. Det jag tjänat har inte uppnåtts utan blod, svett och tårar skulle jag säga, säger Nicklas Andersson.

I dag tycker han att det absolut roligaste är när människor tackar honom för att han motiverat dem till ett bättre sparande.

– Jag sår ett frö och sedan säger folk " jag förstår vad du menar". De får ett aktieintresse och ett penningtillskott och kan kanske leva livet på det sätt man vill, inte på det sätt man måste.

Är din fru lika intresserad som dig?

– Nej (skratt). Jag har väl lite förbud att prata ekonomi och aktier hemma, men det går bra. Nu pratar jag i alla poddar istället.

Tre goda tips för att lyckas med aktier

1. Våga börja. Jag tror att väldigt många människor tror att man måste ha väldigt mycket pengar för att komma igång. Det är fel. Det viktiga är tiden och avkastningen. Om du är ung så kan du också göra misstagen som kommer att vara mindre kostsamma än senare i livet när du byggt upp ett kapital.

2. Sprid riskerna. Ja, det låter ju logiskt att ha 10-15 aktier i fem till sex olika branscher. Då givetvis inte 10-15 flygbolag eller oljebolag. Marknadsrisken kan man ta inte bort, men att ett bolag får det väldigt jobbigt klarar man av.

3. Satsa långsiktigt. Våga köp när det gör som ondast. Även när börsen går ned så måste man våga vara kylig. De bästa affärerna görs i de sämsta av tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om