Halverad avskjutning oroar jägarna

Den svenska älgstammen minskar.
Det konstaterar jägareförbundet och skyller på storskogsbruket.
Nu väntar skogsbruket och jägarna med spänning på regeringens utredning av älgförvaltningen.

BODEN2007-06-20 06:00
För mycket eller för lite älg? Åsikterna går isär om hur stor älgstammen är och bör vara i framtiden. En del skogsägare menar att betesskadorna är allt för stora. Älgar kan vintertid gå hårt åt ungskog av tall. Markägare, både enskilda och bolag, kan drabbas av ekonomiska smällar på grund av skadorna på ungskog.
Jägareförbundet larmar nu om att älgstammen minskar och att minskningen i norra Sverige till stor del beror på krav från storskogsbruket som anser att älgskadorna är allt för stora.
- Lokalt kan det säkert finns områden där skadorna är för stora, och älgstammen måste minska, säger Göran Bergqvist, klövviltkonsulent vid Jägareförbundet.

Älgförvaltningen utreds
Jimmy Pettersson, chef för viltförvaltning vid Sveaskog, menar att älgförvaltningen nu måste ses över. På den punkten är Sveaskog och Jägareförbundet överens.
Regeringen tillsatte i december 2005 en utredning som ska analysera den nuvarande älgförvaltningen. Direktiven till utredaren Jan Hyttring var att lämna förslag "som bygger på en förvaltningsmodell som är anpassad till älgstammens lokala ekologiska förutsättningar." Det talas också i direktiven om en älgstam som ska vara i långsiktig balans med betesresurserna.
Utredningen skulle först vara klar den 30 december 2006. Därefter sattes nytt datum till augusti 2007 och nu talas det om december 2007.
- Regeringen måste nu göra allt för att få klar den älgutredning som egentligen skulle ha varit färdig till förra årsskiftet, säger Göran Bergqvist.

Mer inventering
- Vi vill lägga resurser på att få ett bättre grepp om älgstammen och inventera och veta vad vi har att förvalta, säger Jimmy Pettersson.
Han tillägger:
- Vi kan konstatera att det på många håll varit stora betesskador. Därför har vi dragit igång ett projekt för att se vad vi kan göra i skogsbruket för att skapa viltfoder för älg.
Sveaskog har inlett ett samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, för att studera effekterna av olika foderskapande åtgärder.
Det handlar om ett nytt sätt att tänka vid röjning och avverkning och lägga toppen av trädet och grenarna åt sidan så att älgen kommer åt att beta.

Höjdpunkt
I mitten av 1980-talet nådde älgstammen sin absoluta höjdpunkt. Sedan dess har antalet fällda älgar mer än halverats. Förra jaktsäsongen sköts cirka 82.000 älgar.
Totalt finns det cirka 300.000 älgar i Sverige.
Owe Geibrink, jaktvårdskonsulent, säger att den norrbottniska älgstammen är känslig.
- Det är framför allt avskjutningen av hondjur som avgör hur älgstammen varierar upp och ner. Skjuter man mycket hondjur minskar älgstammen. I Norrbotten har vi den känsligaste älgstammen eftersom hondjuren här måste bli äldre jämfört med hondjuren söderut för att producera kalv. Älgstammen minskar och vi skulle utan tvekan kunna ha mer älg på vissa områden i Norrbotten. Att älgstammen i länet är svår att sköta beror också på att vi har vandrande älgar på väldigt stora områden. Ett problem är också den långa jakttiden som gör att det vissa jaktlag sparar skjuter andra.
Fakta fällda älgar i Norrbotten
2002: 9.848
2003: 9.930
2004: 8.844
2005: 10.327
2006: 9.838
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om