Haltande underhåll på Malmens väg

Bodens kommun förhandlar med föreningar för att den populära skoterleden efter Malmens väg ska kunna underhållas.

HALTANDE UNDERHÅLL. Skoterunderhållet efter Malmens väg är minst sagt haltande. Det är bara Luleå som sköter sin sträcka. Boden och Gällivare har än så länge inte gjort någonting för att hålla uppe leden den här säsongen.

HALTANDE UNDERHÅLL. Skoterunderhållet efter Malmens väg är minst sagt haltande. Det är bara Luleå som sköter sin sträcka. Boden och Gällivare har än så länge inte gjort någonting för att hålla uppe leden den här säsongen.

Foto: Kenth Bergmark

Boden2011-01-28 06:00

Gällivare kommun sköter den själv, men tänker bara ta upp halva sin sträcka. I dag är det bara Luleåpartiet som är i farbart skick.

Som bekant måste en kedja vara intakt, utan vissa länkar så är det inte mycket att hålla sig i. Det här stämmer bra in på hur det nu ser ut på skoterleden efter Malmens väg.

Leden är cirka 20 mil och startar från Strömsund som ligger sju kilometer från Råneå i Luleå kommun och sedan tar Boden över i Niemisel och Gällivare hakar på i närheten av Edeforsvägen.

Till i år har Luleå kommun skött underhållet efter hela vägen med en bandvagn som har trampat en fin grund. Dessutom har ideella krafter hållit i det löpande arbetet för att leden ska vara i bra skick.

Nu har Luleå sagt nej, de sköter bara sin egen del, vilket innebär att i dagsläget tar leden slut i Niemisel.

- Det har varit ett utmärkt underhåll, men nu har Luleå sagt att det inte längre finns resurser att köra hela vägen, säger Leif Nordström, kultur- och fritidschef i Bodens kommun.

Vill ha ny skoter
Det här innebar att Boden tvingades agera. Frågan om skötsel av de fem mil som kommunen ansvarar för gick till Gunnarsbyns SK som i sin tur lade över det till Råek.

Boden har betalat Luleå 50.000 kronor för varje säsong, och den summan erbjöds även till ekonomiska föreningen, Råek.

Problemet är att det behövs en skoter och sladd, vilket inte föreningen har. Enligt Leif Nordström handlar det om en investering på 100.000 kronor.

- Det är svårt att få fram för oss, dessutom har vi andra klubbar som ligger före i kön för att få ny skoter.

Kommunens system är att föreningar som sköter skoterlederna i Boden får en ny skoter eller en bättre begagnad var femte-sjätte år.

- Vi förhandlar med Råek och jag hoppas att vi snabbt kan hitta en lösning. Det är en viktig led, framförallt för turistnäringen, säger Leif Nordström.

Går det inte att använda någon av kommunens pistmaskiner?

- Nej, de har fullt upp med alla andra spår.

Halva sträckan
När det gäller Gällivare är utsikterna både bra och dåliga. Kommunen tänker bara i första läget hålla uppe sträckan från Dundret till Nattavaara. Men om Boden får till sitt underhåll så kan det bli en förändring.

-  Rapporterna har sagt att det inte fungerar för Boden, men nu har det kommit signaler om att det är på väg att ordna sig. Blir det så har vi också ett ansvar för att hålla uppe leden, säger Tommy Isaksson, fritidschef i Gällivare.

Han berättar att Gällivare har provat att få föreningar att sköta skötseln, men de vill inte ta på sig uppgiften. I stället håller kommunen i underhållet själva, vilket innebär att använda både pistmaskin och skoter.

- Vi har en maskinpark, men tio mil är mycket att hålla upp. Det hinns inte på en dag.

Tommy Isaksson ser dock en stor fördel med att hålla hela leden i bra skick. Det lockar människor att besöka kommunen.

- Egentligen är det Gällivare som har största nyttan av skoterleden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om