Hälsohus kan bli verklighet

Ett hälsohus för så kallad komplementär medicin kan bli verklighet i Boden. I veckan presenterades en förstudie som visar på flera fördelar med en samlad verksamhet.  -Om det finns en marknad för det här finns det ingen anledning att dra det i långbänk, säger näringslivsstyrelsens ordförande Åke Eltoft (m).

FÖRDELARNA ÖVERVÄGER. Christina Sandström, Akirum, tror att det härsohus där olika företag finns samlade gör det lättare att nå ut till kunderna.

FÖRDELARNA ÖVERVÄGER. Christina Sandström, Akirum, tror att det härsohus där olika företag finns samlade gör det lättare att nå ut till kunderna.

Foto: Petra Isaksson

BODEN2008-01-12 01:45
Näringslivsstyrelsen fick en redovisning av förstudien i torsdags. Åke Eltoft säger att det är för tidigt att säga när ett eventuellt hälsohus kan bli verklighet i Boden. Om projektet går att genomföra eller inte beror främst på om det går att hitta lämpliga lokaler och om de företagare som i förstudien uttryckt sitt intresse menar allvar med detta, uppger Åke Eltoft. I förstudien föreslås den numera nedlagda Lundagårdsskolan i centrala Boden som tänkbar lokal. -Det är ett tänkbart alternativ. Det vi är osäkra på är vilka investeringar som behövs, det har man i förstudien inte tittat på, säger Åke Eltoft. Hälften intresserade
Studien har genomförts av Christina Sandström, som driver företaget Akirum och av Kerstin Emretsson, som har företaget Conzinnus. Lokala företagare inom området komplementär medicin har fått besvara en enkät om hur de ser på att flytta in sin verksamhet i ett hälsohus. Komplementär medicin kan exempelvis vara akupunktur, qigong och olika former av massage. -Vi har försökt nå så många företagare som möjligt i Boden, Luleå, Piteå, Älvsbyn och i delar av övriga länet, säger Christina Sandström. Enkäten visar att 26 av 57 tillfrågade företagare är intresserade av att flytta in sin verksamhet under ett och samma tak i Boden. -Man ska ha klart för sig att ett sådant här hus aldrig blir som man har tänkt. I själva verket kommer det säkert att bli något färre än 26 företag som flyttar in till en början, men ett hälsohus kommer att dra till sig folk. Att företagen samlas under ett tak ger plusffekter, menar Christina Sandström. Hon och Kerstin Emretsson tror att en samlad verksamhet gör det lättare för företagarna att få kunder. Handlingsplan
Åke Eltoft anser att förstudien är väl genomförd. Nu tar arbetet med att fundera ut en handlingsplan vid. -Det är aktuellt med komplementär medicin och många av dessa företagare har inte verksamhet på heltid. De har ett behov av att samordna lokaler, telefon och så vidare. Eftersom frågan om ett hälsohus i Boden har diskuterats en del i Boden under en tid nappade näringslivsstyrelsen och förvaltningen när Christina Sandström och Kerstin Emretsson framförde sina idéer, som resulterade i förstudien. -Det finns ett ganska stort uttalat intresse för ett hälsohus. Jag tror det finns en poäng med att samla verksamheten, menar Åke Eltoft. Enligt förstudien bör det så kallade Hälsonätverket i Boden ingå som en samarbetspartner om ett projekt för ett hälsohus drar igång. I gruppen finns företagare och tänkbara hyresgäster, som själva har drivit frågan om ett hälsohus i Boden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om