"Hackers" samlas för att hitta revolutionerande lösningar

I helgen anordnas nordens första ”hackathon” för blockchain-teknik i Boden – en teknik som har möjlighet att revolutionera en rad olika områden i framtiden.

Sam Cole, vd KnCMiner, och Erik Svensson, vd för Bodens Utveckling AB.

Sam Cole, vd KnCMiner, och Erik Svensson, vd för Bodens Utveckling AB.

Foto: Fredrik Tano

Boden2015-12-12 17:07

Blockchain är en slags öppen databas som samlar och krypterar information i en och samma kedja, och fungerar därmed som ett slags bevisregister för olika händelser. En person som exempelvis registrerar ett patent i systemet får en exakt tidsangivelse för när patentet lades in och kan på ett matematiskt säkerställt sätt hävda att ingen annan var före.

– Du behöver inte längre lita på att någon talar sanning, med det här systemet kan allt bli verifierat, säger Sam Cole, vd för företaget KnC som tillsammans med Bodens Utveckling AB är initiativtagare till tävlingen.

Blockchain lanserades 2009 och har hittills främst använts för den digitala valutan ”bitcoin”. Enligt Sam Cole har systemet dock potential att revolutionera flera olika marknader. Bland annat är många banker intresserade av möjligheten att förenkla överföring av pengar.

– Det är lite som internet i början av 90-talet, ingen har riktigt hunnit fundera över vilka möjligheter som finns i framtiden, säger Sam Cole.

Att börja utröna potentialen i blockchain är just vad som helgens hackathon på Boden Business Park handlar om. 23 programmerare från hela landet tävlar om att dels komma på den bästa affärsidén med tekniken och dels lösa en speciell uppgift på bästa sätt. Uppgiften är att implementera blockchain i ett voteringssystem.

– När du röstar idag kan du aldrig vara säker på att just din röst verkligen har räknats. Men med den här tekniken kan du, och bara du, kunna gå in i systemet och kontrollera att din röst hamnat rätt. Det blir en större transparens, och om ett land använder tekniken så måste andra länder också göra det om de ska behålla sin trovärdighet, säger Sam Cole.

Kristian Nordman, Simon Olofsson, Anders Engström och Johan Jonsson Nilsson jobbar i vanliga fall på det Luleåbaserade konsultföretaget Arctic Group, och tävlar tillsammans i helgens hackathon. Ingen av dem har dock någon erfarenhet av att arbeta med blockchain tidigare.

– Det var lite krångligt att komma igång men det känns som att vi kommer klara uppgiften. Sen får vi se om någon annan har lyckats bättre, säger Anders Engström.

Imorgon eftermiddag ska resultaten presenteras och en jury väljer sedan ut vilka som vinner förstapriset på 7000 dollar och andrapriset på 3000 dollar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!