H2 Green Steel vill förändra stålindustrin i grunden

H2 Green Steel vill med sin etableringen i Norra Svartbyn förändra stålindustrin i grunden. Fossilfri ståltillverkning bygger på en ny produktionsprocess, som reducerar koldioxidutsläppen med 95-98 procent.

Tillståndsansökan kommer att innehålla en miljökonsekvensbeskrivning och där ska H2 Green Steel presentera vilka åtgärder som planeras för att förebygga, hindra, motverka eller avhjälpa negativ påverkan på människors hälsa och miljö.

Tillståndsansökan kommer att innehålla en miljökonsekvensbeskrivning och där ska H2 Green Steel presentera vilka åtgärder som planeras för att förebygga, hindra, motverka eller avhjälpa negativ påverkan på människors hälsa och miljö.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-04-22 20:00

Företaget har påbörjat arbetet med en ansökan om tillstånd enligt miljöbalken för hela sin verksamhet med vätgas- och ståltillverkning. Det avser att lämna in den i år. Planen är att bygga anläggningen nästa år och ta den i drift 2024. Tillverkningen av stål kommer att öka stegvis för att 2030 uppgå till fem miljoner ton per år.

På sin hemsida har företaget ett underlag där man översiktligt beskriver dels tillverkningsprocessen, dels tillståndsprocessen.

Området där anläggningen ska ligga kallas Svartbyn Industrial Park och ligger cirka en kilometer från närmsta bostadsområde i Norra Svartbyn. Inom det nya industriområdet som ska byggas finns två fritidshus och ett boningshus, som kommunen köpt in.

Det ska byggas väg och järnväg till området med koppling mot 97:an. 

En artskyddsutredning är gjord. Slutsatsen i den är att det krävs skyddsåtgärder som säkerställer ekologisk funktionalitet för vissa arter av fåglar, grod- och kräldjur samt kärlväxter.  Bland annat visar en naturvärdesinventering att den fridlysta arten revlummer finns i området och vid en fågelutredning framkom att det finns ett antal arter, som ska prioriteras i artskyddssammanhang.

Verksamheten som planeras innehåller flera olika processteg. I korthet kan de beskrivas enligt följande: tillverkning av vätgas med lager som buffert för störningar i produktionen, direktreduktion av järnmalm med vätgas, smältning av järnsvamp och skrot i ljusbågsugn, gjutning, varm- och kallvalsning samt ytbehandling av vissa stålsorter med zink eller keramisk ytbeläggning. 

Vätgasen är förutsättningen för att kunna tillverka fossilfritt stål och produceras genom elektrolys av vatten. Det behövs även vatten för kylning av rökgaser och kylvatten i stålproduktionen. En utförligare beskrivning av reningen av vattnet kommer finnas i företagets tillståndsansökan.

Det totala vattenbehovet uppgår till cirka 1500 kubikmeter per timme och kommer tas från Lule älv. Uttaget ryms inom kommunens befintliga tillstånd.

Övriga råvaror är järnpellets och skrot till ståltillverkningen. Fullt utbyggd kommer anläggning ha en råvarugård som kan mellanlagra upp till 150 000 ton skrot.

Verksamheten kommer kräva stora mängder el. Bara vätgastillverkningen beräknas behöva mer än 1500 megawattimmar. Ställverket intill behöver därför byggas ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!