Många frågor om stålverkets nya placering

Förflyttningen av stålverket närmare bostadsbebyggelse har lett till många frågor hos allmänheten, inte minst bland de boende.

Ida-Linn Näzelius vid H2 Green Steel menar att det inte kommer bli någon större inverkan på luften, ej heller kommer ljudnivåerna från det nya stålverket bli särskilt höga, utan hålla sig inom de gränsvärden som finns.

Ida-Linn Näzelius vid H2 Green Steel menar att det inte kommer bli någon större inverkan på luften, ej heller kommer ljudnivåerna från det nya stålverket bli särskilt höga, utan hålla sig inom de gränsvärden som finns.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-10-28 20:17

Under sommaren kom H2 Green Steel fram till att anläggningen behövde flytta 900 meter norrut, då marken på den tidigare platsen inte var tillräckligt stabil. 

Dessutom har man lagt till en bandlackeringslinje för att kunna tillgodose efterfrågan på färgat stål. 

Därför genomförs nu ett kompletterande samråd. På veckans digitala samrådsmöte fick allmänheten chansen att ställa frågor till H2 Green Steel, kommunen och Sweco.

Det här var några av allmänhetens frågor:

"Hur påverkas säkerheten av närheten till vätgashanteringen?"
– Vätgas är en av de viktigaste industrigaserna som används överallt och i stor skala. Vi förhåller oss till det regelverk som finns. I de analyser vi gör ser vi ingen risk för skada för någon, svarade Erik Bohman, ansvarig för stålverksamheten hos H2 Green Steel.

"Hur påverkas vi som har egna brunnar på tomten?"
– Under byggprocessen finns det en teoretisk och i viss mån praktisk risk att grundvattnet sjunker under en kortare period. Det vi kommer göra är att mäta noggrant före, under och efter. Skulle det vara så att ett enskilt hushåll får problem under byggprocessen eller bestående problem så får vi hantera och ersätta det, svarade Erik Bohman.

"Vad händer med längdspåret, ridningen, skoterleden och modellflygfältet?"
– Vi initierar olika samarbetsmöten tillsammans med de organisationer som finns för att titta på olika lösningar, var man kan dra nya skidspår och stärka de intressen som redan finns, svarade Ida-Linn Näzelius, ansvarig för miljö- och samhällsfrågor hos H2 Green Steel.

"Vilken väg kommer byggtrafiken ta?"
– Huvuddelen av materialet som behöver komma till sajt under byggprocessen kommer via Piteå hamn. Därifrån finns sju, åtta olika rutter till sajt och vi kommer sprida ut trafiken så mycket som går för att störa så lite som möjligt. Det är också viktigt att vi kan komma igång relativt snabbt med infrastrukturkorridoren så att vi kan komma in den vägen, annars får vi använda Flarkenvägen, svarade Erik Bohman.

"Hur kommer transporten att se när verksamheten är igång efter 2024?"

– Huvudsakligen med järnväg från Boden till Luleå hamn. Vi gillar fossilfria transporter, svarade Erik Bohman.

"Vad betyder det här samrådet för hela projektet?"

– Det är en del i att i framtiden kunna få ett miljöstillstånd och det behöver vi. Utan det blir det ingen etablering, så det är jätteviktigt för oss att det sker korrekt och rättssäkert men också ganska snabbt. Det här är en möjlighet som vi har nu och skulle den försenas av olika skäl så är det inte säkert att den finns kvar, svarade Erik Bohman.

"När beräknar ni ha spaden i marken?"
– Vår förhoppning är att kunna ha spaden i marken så snart tjälen lossnar i vår, svarade Erik Bohman.

Ida-Linn Näzelius berättade också om de farhågor som byborna framförde under mötet i Svartbygården nyligen. Det gäller bland annat ljud och lukt.

– Alla våra ljud håller sig inom de tillåtna nivåer och gränsvärden som gäller i Sverige. Luftkvaliteten ska inte påverkas. Anläggningen kommer inte heller ge upphov till någon särskild eller varaktig lukt. 

Det finns dessutom möjlighet att utveckla området med den restenergi som stålverket generar, berättade Erik Bohman.

– Om man som entreprenör vill starta en grönsaksodling eller fiskodling, ett utomhusbad eller en biograf och projicera film på våra väggar så kan man prata med oss så ska vi se om vi kan hjälpa till att få det att hända.

Samrådsprocessen för H2GS

4 april i år: Det första samrådsunderlaget från H2 Green Steel offentliggjordes.

Våren 2021: Öppet hus för allmänheten i centrala Boden, digitala samrådsmöten med allmänheten och berörda myndigheter.

12 maj: Sista dag att komma med synpunkter.

16 oktober: Det kompletterande samrådsunderlaget offentliggjordes.

20–21 oktober: Öppet hus i Norra Svartbyn.

27 oktober: Digitalt informationsmöte.

8 november: Sista dag ställa frågor innan samrådet stängs. 

Mitten av november: Ny miljöansökan ska lämnas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!