H2 Green Steel har lämnat in miljöansökan

H2 Green Steel har på måndagen lämnat in en ansökan till Mark- och miljödomstolen i Umeå.

Jenny Molvin, kommunikationschef vid H2 Green Steel, bekräftar att bolaget har lämnat in sin miljöansökan till Mark- och miljödomstolen.

Jenny Molvin, kommunikationschef vid H2 Green Steel, bekräftar att bolaget har lämnat in sin miljöansökan till Mark- och miljödomstolen.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-12-20 14:30

Efter ett långt utredningsarbete i samarbete med ett antal rådgivare och samråd med allmänhet och myndigheter har nu H2 Green Steel lämnat in sin ansökan till Mark- och miljödomstolen. Domstolens prövning är helt avgörande för om stålverket ska kunna startas.

– Det här innebär att vi kan gå på några dagars julledighet. Men framförallt känns det som en riktig milstolpe för Norrbotten och för Sverige – att vi lämnar in en ansökan för ett nytt modernt grönt stålverk i den gröna omställningen, säger H2 Green Steels kommunikationschef Jenny Molvin.

– Det känns jätteskönt, säger Erik Bohman, som är ansvarig för stålverksetableringen i Boden hos H2 Green Steel.

Ansökan innehåller ett stort antal bilagor, bland annat en teknisk beskrivning, preliminär situationsplan, miljökonsekvensbeskrivning, samrådsredogörelse, lokaliseringsutredning, spridningsberäkningar, bullerutredning och artskyddsutredning.

Enligt ursprungsplanen skulle ansökan ha lämnats in redan i somras, men när H2 Green Steel tvingades justera placeringen efter de geotekniska undersökningarna, då det visade sig att marken inte var tillräckligt stabil där man först tänkte bygga stålverket, så fördröjdes inlämnandet. Den nya tänkta placeringen innebär att stålverket hamnar betydligt närmare befintlig bostadsbebyggelse. Under hösten har ett kompletterande samråd hållits då invånarna återigen har fått lämna in synpunkter.

H2 Green Steel gav beskedet att ansökan skulle lämnas in i november, men ändrade sig sedan till sista kvartalet 2021.

Det senaste som hände var att H2 Green Steel lyssnade på invändningarna från invånarna i Norra Svartbyn och beslutade sig för att öka avståndet till villabebyggelsen med 86 meter på den befintliga tomten.

Kommunalrådet Claes Nordmark (S) i Boden, får nyheten genom Norr media och blir glad.

– Gud vad roligt! Tack för den goda nyheten. Det känns jättebra att de har lämnat in ansökan. Det är ett viktigt steg på vägen mot att förverkliga det fantastiska fossilfria stålverket som ska byggas i vår kommun, säger han och tillägger:

– Nu hoppas jag att Mark- och miljödomstolen arbetar effektivt så att beskedet kan komma så snart som möjligt.

I ansökan skriver H2 Green Steel att den planerade verksamheten omfattar vätgastillverkning, anläggning för direktreduktion av järnmalm, stålverk med ljusbågsugnar, skänkugnar anläggning för direktgjutning och varmvalsning av stål, glödgning och betning samt kallvalsverk, galvaniseringsanläggning, bandlackeringslinje och stödfunktioner såsom syraåtervinning, vattenrening, råvaru- och restprodukthantering. 

Produktionen kommer att öka stegvis. I den första fasen, från uppstart och fram till 2030, kommer cirka 2,5 miljoner ton stål att produceras per år. I den andra fasen kommer produktionen att öka till 5 miljoner ton stål per år för att då bli det största stålverket i Sverige.

– Förutom att det här stålverket använder den senaste tekniken, vad gäller att producera fossilfritt stål, så är det också väldigt avancerat när det gäller beaktande klimatpåverkan och har högsta möjliga miljöprestanda. Vårt stålverk kommer inte att medföra några utsläpp till vatten, vilket är helt unikt i järn- och stålbranschen och mycket ovanligt även i andra branscher, säger Erik Bohman.

Utsläppen till luft kommer också vara mycket begränsade jämfört med i andra liknande anläggningar, påtalar han.

– Vi kommer investera i en inbyggd luftkyld slagghantering för att minimera störningar på omgivningen, men också för att kunna möjliggöra att använda slaggen som insatsvara i andra produkter.

Stålverket kommer att uppfylla Naturverkets riktlinjer för buller för nyetablerad industri, poängterar han.

– Det innebär väldigt låga ljudnivåer. Merparten av anläggningen kommer var inbyggd för att minimera omgivningspåverkan.

Allt är beskrivit i detalj i tillståndsansökan.

– Det betyder att vi nu måste förhålla oss till detta, säger Erik Bohman.

När hoppas ni få besked från Mark- och miljödomstolen?

– Vår tidsplan utgår från att vi ska få en så kallad byggnadsdom under sommaren så att vi kan komma igång och bygga då.

Det är inte det fulla tillståndet utan enbart ett tillstånd att börja bygga.

– För oss är det viktigt att komma igång så snart som möjligt, säger Jenny Molvin.

De är båda mycket hoppfulla om att ansökan ska gå igenom.

– Vi har redan nu en väldigt bra dialog med länsstyrelsen och berörda myndigheter och ser med tillförsikt på processen framåt, säger Jenny Molvin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!