Det handlar i grunden om ett gammalt samverkansavtal i fyrkantens gymnasieskolor om reseersättning från 2014.
–Kommunikationen om vilket regelverk som gäller måste ju hanteras på transportprogrammet av mentorerna och andra.Jag känner inte att jag eller rektorer varje år måste gå ut och tala om hur regelverket ser ut.När vi reviderade avtalet var det ingen som kunde se att det här skulle inträffa.
– Tanken med samverkansavtalet är att undvika att elever kör egen bil, så mycket som möjligt. När det går att åka buss så vill vi absolut att eleverna gör det. Det är en ren säkerhetsfråga.
Däremot har det inte funnits någon som helst ambition att sätta en maxgräns och begränsa ersättningen för de elever som är tvingade att köra bil för att få Apl att fungera, enligt Ström.
– Att det drabbat eleverna är olyckligt. Men den ekonom som följt regelverket har ju inte gjort något fel. Men om regelverket får den här effekten så måste vi ändra på det.Är det så att någon elev kommit i kläm och vi inte kunnat förutse det här så är det självklart att de hålls skadelösa. Vi får helt enkelt betala ut ersättning i efter hand, säger gymnasiechefen.
Bert-Olov Ström kommer att delta i ett fyrkantsmöte på fredag.
– Jag ska också stämma av med de andra så det inte finns någon avvikande uppfattning gällande reseersättningen, säger han.