Gymnasiechefen: "Svårt förstå personalens farhågor"

Gymnasiechefen Bert-Olov Ström på Björknäsgymnasiet har svårt att förstå personalens farhågor.

Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Sara Nilsson Bruun (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2020-08-20 09:00

Branschen uttryckt inte, enligt honom, sina farhågor före beslutet om utökningen av elprogrammet. Han försvarar det dock. 

– Vi har en medarbetare på skolan som kontaktade flera företag, som uppgav att de var villiga att ta emot APL-elever. 

Enligt Ström hade en del av företagen inte haft APL tidigare och därför såg de en möjlighet till utökning. 

– Jag hade den uppfattningen att branschen efterfrågade mer personal, att eleverna efterfrågade fler utbildningsplatser och att det fanns företrädare för branschen som var beredda att ta emot APL-elever. 

Kände du till personalens farhågor?

– Ja, men det måste jag ställa i perspektiv till hur det ser ut på andra skolor. Där är 16 elever det normala. Vi har haft tolv elever per läsår och det är skolans i särklass minsta program. Vi går från tolv till 16 elever. 

Sara Nilsson Bruun (S), ordförande utbildningsnämnden, förklarar att bakgrunden till utökningen är behovet av elektriker i kombination med högt söktryck. 

– Utifrån det gjordes en särskild genomgång, en riskbedömning och APL-samordnaren inventerade praktikplatserna. Allt det var säkerställt innan utskottet tog beslutet. 

Hon tillägger, att man måste respektera att det finns andra åsikter, men påpekar att de gjort riskbedömningen enligt de rutiner som finns.

Sara Nilsson Bruun säger, att de aldrig skulle göra en utökning med vetskapen att de inte skulle kunna erbjuda en säker och bra utbildning. Hon litar helt och fullt på informationen utskottet fick.

Nästa sida: M-politikern om utökningen av elprogrammet.

Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!