Gränser suddas ut

Förr var revirgränserna mellan armén, flygvapnet och marinen knivskarpa.
I dag är det samarbete som gäller. Delvis därför att försvaret krympt.
I Norrbotten bildades nyligen Garnison nord med I 19, A 9 och F 21.
- Ett bra exempel på samverkan, säger Jan Andersson, flygvapeninspektör.

BODEN2006-10-04 06:00
Samarbetet mellan flygvapnet och armén ska utökas. Försvaret ska bli mer integrerat och därför gör nu inspektörerna för armén och flygvapnet ett gemensamt besök i Boden och Luleå.
För en tid sedan bildade I 19, A 9 och F 21 Garnison nord.
- Det är vårat eget utvecklingskoncept som i första hand syftar till att vi ska bli bättre på kärnverksamheten. Vi ska också bli effektivare i stödverksamheten och hitta former för att jobba tillsammans utifrån våra olika uppgifter, säger Jan Mörtberg, chef för I 19.
Han nämner också samarbete kring värnpliktsutbildning och internationell tjänst.

Inspektörer på besök
Arméinspektören Sverker Göransson och flygvapeninspektören Jan Andersson besökte i tisdags I 19 och A 9 i Boden. I dag är det F 21 som gäller och då ska arméinspektören få åka med i ett flygplan medan flyg­vapeninspektören stannar på marken och leder in flygplanet mot ett fientligt mål. Ombytta roller med andra ord.
Stridstekniken kallas på militärspråk för close air support (flygunderstöd) och som innebär att soldater på marken ser det tänkta målet för insatsen och leder flygplanet dit. Close air support är nu under uppbyggnad och A 9 har en ledande roll i det arbetet.
En av frågorna som togs upp i samband med att inspektörerna besökte Boden handlade om att öka kunskapen om close air support inom försvaret.
- Vi har en bit kvar innan vi har tillräckligt många personer som kan det här med close air support, säger Sverker Göransson.

Vill bli bättre
Förmågan att från marken leda in flygplan mot fientliga mål är utvecklad i andra länder, men Sverige ligger efter och vill gärna bli bättre, bland annat för att kunna agera i samband med internationella uppdrag.

Revirtänkande försvinner
Sverker Göransson konstaterar att de olika vapenslagen inte varit så bra på att samarbeta tidigare. Men revirtänkandet och konkurrensen om resurser och budgetpengar är på väg att försvinna, enligt generalerna.
Nu när försvarets verksamhet krympt talas det om ett "effektivt resursutnyttjande".
- Det handlar om att alla drar sitt strå med det man är bra på till den gemensamma stacken, säger Jan Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om