Gott hopp om att rekrytera tidvis anställda

Officiella siffrorna var dystra. Men verkligheten ljusare.Optimismen är stor om att få in tidvis anställd personal i Försvarsmakten.

GOTT HOPP. Inom Bodens Garnison hyser man gott hopp om att kunna rekrytera sin del av de deltidsanställda soldater som ska bli en viktig del i Försvarsmakten utan värnplikt.

GOTT HOPP. Inom Bodens Garnison hyser man gott hopp om att kunna rekrytera sin del av de deltidsanställda soldater som ska bli en viktig del i Försvarsmakten utan värnplikt.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2011-10-22 06:00

Militära benämningen på personalkategorin är med sedvanlig kryptisk stramhet GSS/T.

Uttytt gruppbefäl, soldater, sjömän/tidvis anställda.

Förenklat utgör dessa Försvarsmaktens nya deltidare. Man har vanligt arbete, men tar då och då på sig Kronans kläder och gör en övning, en helg eller kanske ett uppdrag i utlandet.

En annan del av personalstyrkan är de kontraktsanställda.

Dystert
De siffror som togs fram över hur många som hade tecknat interimsavtal som GSS/T:are var inte uppmuntrande för Boden per den 30 september.

Målet för I 19:s mekbataljon fram till årsskiftet är 310, men bara 41 hade tecknat interimsavtal. Detta är inget kontrakt, utan en skriftlig avsiktsförklaring. Arméns Jägarbataljon har 60 som mål, men hade ingen på avtal.

Strålande läge
För Artilleriregementet, som drivit en egen kampanj, var dock läget strålande: 154 avtal, över målet.

-  Vi siktar på 200, säger ställföreträdande chefen Thomas Lindell. Det går jättebra.

I 19 har minst 75 just nu, rapporterar projektledaren Torbjörn Hansson. Jägarbataljonen har fått flera hundra intresserade via sitt kontaktnät.

-  De ska bara få dessa bekräftade via brevutskick.

Ring, ring
En stor central informationskampanj startar till veckan. På lokal nivå har redan inletts en drive där tidigare chefer för värnpliktiga ringer runt till sina före detta soldater och försöker värva.

-  Det är en positiv respons. De som ringer är överväldigade av de många positiva kontakterna.

Intresserade kan gå in på Försvarsmaktens hemsida och läsa om soldatlivet på deltid, tipsar Kjell Enqvist, I   19:s informationsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!