Gödselbrännaren glödhet för export

Hästskit är glödhett. Swebo Bioenergys gödselbrännare går på export efter EUs klartecken. " I år kommer vi att ha 20 anläggningar i drift, säger produkt- och marknadschef Magnus Jansson.

Flitigt resande. Det har blivit många affärsresor till England för produktionschefen Magnus Jansson. " Vi vill inte nämna affärspartern av konkurrensskäl. Vi har varit till England för att bygga upp deras kunskapsbank och ordnat manualer för produkten."

Flitigt resande. Det har blivit många affärsresor till England för produktionschefen Magnus Jansson. " Vi vill inte nämna affärspartern av konkurrensskäl. Vi har varit till England för att bygga upp deras kunskapsbank och ordnat manualer för produkten."

Foto: Lena Leffler

BODEN2017-05-03 07:00

En milstolpe i bolagets historia var när de förra hösten tog tillbaka sin egen produktion från olika underentreprenörer och startade tillverkning i Boden.

– Det gav oss givetvis förutsättningar att agera lite annorlunda på olika marknader. Vi fick mer kontroll på produktionen och en bättre prisbild.

Fast första steget mot eldning av höstgödsel togs redan för 20 år sedan när de skulle utveckla pannan för förbränning av blöta bränslen. Bolagets vd och Magnus bror Mikael Jansson var då ordförande i Bodens ridklubb.

– Då vi såg gödselstackarna upptäckte vi ett potentiellt bränsle som bara låg och skräpade. Eftersom vi är yrkesskadade frågade vi oss direkt; "Går det inte att elda det här", säger Magnus Jansson.

Bröderna insåg att marknaden låg framför dem även om det skulle ta tid.

– På den tiden fanns ingen jäkel som var intresserad av det. Vi hade en produkt som vi kunde elda men marknaden var inte mogen.

För tre månader kom ett nytt EU-direktiv angående förbränning av animaliska biprodukter. Swebo BioEnergi som under åren redan satsat mycket på forskning och tester hade då redan en utvecklad förbränningsteknik.

– Läser man EU-direktivet så passar vår gödselbrännare som handen i handsken. Det är en stor grej för oss och vi vänder oss till större hästägare eller hästanläggningar. Boden är inte så stor marknad för oss utan vi siktar på England, Skandinavien och Tyskland.

Englandsföretaget som företaget har avtal med vill Magnus Jansson inte nämna av konkurrensskäl.

– Det är en stentuff marknad och vi har haft extremt mycket möten. Vi har varit fram och tillbaka till England för att bygga upp deras egen kunskapsbank och dokumentation. Sedan har vi fått prognoser på hur mycket de ska sälja. Nu har vi avtal med företaget och fått iväg varor för tio miljoner och det är över all förväntan, säger Magnus Jansson.

Han visar upp visningsmodellen av "Swebobiotherm" inne på företagets verkstadslokal i Boden.

– Det tar sex veckor att göra klar förbränningsanläggningen med alla kringutrustningar.

Tidigare sålde företaget anläggningar upp till 4 megawatt vilket motsvarar cirka 400 villor. För två år sedan växlade man upp kapaciteten och breddade verksamheten.

– I dag vi flera ben att stå på. Vi har gödselförbränningstekniken, flis- och pelletsbrännare och levererar allt från 50 kilowatt upp till 50 megawatt. Eftersom vi har satsat på dessa delar och har färdiga partners så växer våra möjligheter också.

I dag har Swebo Bioenergy 18 anställda.

– Ökad export kommer att innebära att vi måste anställa fler. Det kommer att ske fortlöpande att hitta projektledare, svetsare, vvsmontörer, montörer för tillverkningen, säger Magnus Jansson.

Av försäljningen på 10 miljoner hittills så står gödselbrännarna för sju miljoner av den summan.

– Det växer på flera fronter, eftersom brännaren klarar även att elda avfallsprodukter och restprodukter. Förutom Swebo Biothermsystemet som vi exporterar så har vi ju även vanliga pellets- och flisanläggningar som vi också säljer till England. Det är också en stor marknad för oss som växer konstant, säger Magnus Jansson.

Så det här är bara början för gödselbrännare på export?

– Ja, under 2017 bör nog exporten till England ligga på cirka 20 miljoner.

Magnus Jansson är extra glad att exporten går från hemstaden Boden.

– När jag fick chansen efter studietiden så flyttade jag tillbaka till Boden. Staden ligger mig varmt om hjärtat. Det känns väldigt kul att ha skapat en produkt som verkligen kommer härifrån och som vi faktiskt är världsledande på.

Från första januari i år är det förbjudet att deponera organiskt avfall. För de som fortsättningsvis vill deponera hästspillning måste dispens sökas för ett år i taget hos länsstyrelsen. Idag används en del hästspillning till att göra jordförbättringsmedel, men restriktioner förväntas komma kring hur stor volym som får användas till det. Någon större efterfrågan från jordbruket av hästgödsel finns inte eftersom det är ett lågvärdigt gödsel och det bara finns en begränsad mängd åkermark att sprida det på. Enligt Naturvårdsverket är hästspillning ett vegetabiliskt jordbruksavfall och ett användningsområde kan då vara att framställa värme genom förbränning av det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om