Glutenallergisk bagare tillbaka framför ugnen
Inte ens glutenallergin kunde stoppa honom. Efter tio års uppehåll är Ingemar Holmström tillbaka i bageribranschen. Nu kan han fira 50 år som bagare.
FULL FART. Under morgontimmarna när brödet produceras är det hög aktivitet i bageriet. Helena Eriksson tar hand om nygräddat bröd och Ingemar Holmström gör bakelser.
Foto: Pia Bäckström
Att driva bageri är med andra ord inget för den morgontrötte.-Jag har alltid varit morgonpigg. Jag försöker komma i säng vid 21-tiden och stiger upp 2.30. Ibland sover jag på eftermiddagen en stund, säger bagare Holmström medan han lägger sista handen på några prinsesstårtor som ska ut i butiken.När han var 14 år började han som lärling hos bagare Karlander i Vuollerim.-Min arbetsdag började klockan 3 och jag tjänade fem kronor om dagen. Det första jag fick göra var att skrapa plåtar och det var hemskt. Jag fick också bära in 1,5 kubikmeter ved varje skift, den mängd som gick åt varje natt, minns Ingemar Holmström.Efter ett par år i Vuollerim flyttade han ner till Boden och fick jobb i bageriet på cafét som fanns vid Hedenbron.-Det var populärt och välbesökt. Många militärer kom dit och fikade.Jobbade i skogen
Av olika anledningar lämnade Ingemar Holmström bageribanan och jobbade i skogen och som chaufför innan han bestämde sig för att börja baka igen. Bakugn och annan nödvändig utrustning införskaffades och 1980 föddes Ingemars hembageri i källaren hemma i Svartlå. Det var ett så kallat leveransbageri som körde ut bröd i hela Fyrkanten.-Affärerna gick bra. När jag slutade för ungefär tio år sedan hade jag sex anställda och så jobbade både jag och min fru Britt.Anledningen till att han slutade var sjukdom:-Jag började kraxa och hosta och fick svårt att andas. Titt som tätt var jag på akuten. Först trodde de att jag hade fått kärlkramp men sedan fick jag veta att jag fått glutenallergi. Det var bara att lägga ner verksamheten och det var inte roligt, säger Ingemar.Han har de senaste åren jobbat halvtid i Storklinten. Det var äldsta dottern Monika som förra sommaren tyckte att han skulle köpa Mackan som var till salu.-Jag gick och funderade ett par månader innan jag bestämde mig.En bagare som är allergisk mot mjöl låter inte som någon särskilt bra ekvation. Hur går det ihop?-Jag är inte i mjölet själv, det arbetet gör andra. När jag kommer på morgonen sätter jag igång och grädda brödet som bakats ut dagen innan. Jag gör också tårtor och bakelser och står i butiken. Sedan har jag också lärt mig hur mycket jag tål, när det är dags att gå undan, säger Ingemar Holmström.Han fyller 64 i år och har med ålderns rätt trappat ner på arbetstiden. När han hade som mest att göra med hembageriet blev det 16 timmars arbetsdag, nu är det 3-4 timmar. Resten av ruljansen sköts av de fyra anställda.-Att vara bagare är ett roligt jobb där man får ha fantasi. Jag tänker hålla på ett par år till och sedan hoppas jag att någon av mina döttrar vill ta över. Monika, som jobbar inom vården, brukar vara här på kvällarna och göra smörgåstårtor.Svartlårieskan har blivit en storsäljare även i Boden och det gamla företagsnamnet fick också hänga med till stan.-Många kunder har sagt att det är roligt att jag har börjat om och därför fick det bli så, säger Ingemar Holmström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!