Glada lokförare får jobb direkt

Tredje kullen med lokförare ttog examen i går. Av 20 stycken har 16 fått arbete - redan innan de avslutat sina studier. Branschen skriker efter folk och framtiden ser fortsatt ljus ut.

Glada lokförare. Bakom Anita Hedberg, utbildningsansvarig Bodens kommun och Jens Fredriksson, kursansvarig från TCC AB, står tre glada nyutexaminerade lokförare. Marko Tuppela, Jimmy Isaksson och David Frank.

Glada lokförare. Bakom Anita Hedberg, utbildningsansvarig Bodens kommun och Jens Fredriksson, kursansvarig från TCC AB, står tre glada nyutexaminerade lokförare. Marko Tuppela, Jimmy Isaksson och David Frank.

Foto: Anette McMurry

Boden2011-04-02 06:00

I går tog de examen efter 60 veckors utbildning till lokförare och på tisdag börjar de sina nya jobb i Ånge. Marko Tuppela, Jimmy Isaksson och David Frank, alla från Boden, ser fram emot en fast anställning med bra lön.

- Jag är lärare i grunden och blev varslad 2009. Då jag såg en annons om lokförarutbildningen tyckte jag det såg intressant ut och sökte. Jag ser bara fördelar med jobbet och inga nackdelar, säger Marko Tuppela.

Lång ledighet
Åtta dagars arbete och sedan sex dagars ledighet med en ingångslön på mellan 22.000 kronor och 30.000 kronor i månaden. Efter cirka tre år når man slutlönen på mellan 28.000 kronor och 33.000 kronor i månaden. De långa ledigheterna ses som en positiv del av jobbet.

- Jag har två barn på halvtid och kommer att träffa dem mer nu när jag kan ha helledigt sex dagar i rad, menar David Frank.

Han hade anställning på Kronan när han blev tipsad om utbildningen av en kompis.

- Det började knorras på jobbet om eventuella uppsägningar så jag slängde in en ansökan. Jag hade hört talas om den besvärliga rekryteringsprocessen och trodde inte att jag hade en chans, säger han.

Fler kvinnor
I Boden finns 24 platser till den 60 veckor långa utbildningen, varav 22 veckor består av praktik, och antagningsvillkoren är tuffa.

- Cirka 300 söker och redan i första testen online faller 60 till 70 procent bort. Det är liknande tester som för piloter, berättar Jens Fredriksson, kursansvarig från Transport Competence Center, TCC AB.

I denna kurs har bara tre kvinnor deltagit, något som Jens Fredriksson och Anita Hedblom, utbildningsansvarig Bodens kommun, hoppas kommer att ändras.

- Lokföraryrket lämpar sig lika väl för kvinnor som för män och vi, och framför allt branschen, önskar att fler kvinnor väljer det här yrket, säger Anita Hedblom.

Bra framtid
Framtidsprognosen ser fortsatt bra ut för de som vill bli lokförare.

- I Sverige finns akuta rekryteringsbehov. Bara i år kommer det att behövas 300 förare och vi utbildar 180 stycken. Det kommer att fortsätta se ut så i flera år framöver, säger Jens Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om