Lärarkollegan Susanne Forsberg har utformat matematikprojektet.
– När man gör uppgifter är det bättre om man får använda dem i verkligheten. Vi tänkte att det då är lättare att knäcka koden.
Eleverna får skrivuppgifter och när de visat att de har förstått uppgiften, så får de bygga i ett datorspel och använda kunskapen i verkligheten. Alla elever har Ipad.
– De har börjat med att skriva en beskrivning av en karaktär och välja en i spelet som motsvarar den beskrivningen. I en grupp på nio-tio personer har de bestämt hur deras värld ska se ut, om det är en demokrati eller diktatur, och vad de behöver i sin värld.
Sigge Nyström valde en trollkarl som karaktär och visar i spelet var man hittar en slängkappa. Han håller på att bygga ett hus.
– De ville att huset skulle passa in och jag tänkte därför att han skulle ha ett lite speciellt ställe att bo på så jag valde det här berget. Under huset ska han ha hemliga saker. Här har min kompis Jespers hus som han bygger på en ö.
Sigge Nyström har stor kunskap och erfarenhet av spel och berättar att det har varit en del strul så han har fått hjälpa de andra. Han tycker det är kul att de får använda spelvärlden till att lära sig saker.
– Vi får vara kreativa, men måste också göra våra uppgifter.
Eleverna bygger ett samhälle där de fördelar pengarna procentuellt och utgår från 100 procent. Sedan bygger de på nya uppgifter, såsom djurhållning, som de håller på med nu. De får välja mellan tio olika djur. De läser om sitt djur och jobbar sedan i grupp i den virtuella världen.
Olivia Rutqvist har valt kor och Isak Degerlund get. Nu jobbar de med hur stor yta djuren behöver, hur många de ska vara för att må bra, vad de ska äta och hur mycket de behöver.
– Det är jättekul. Det är roligt att lära sig nya saker, att skriva om sitt djur, sitt hus och samhället, säger Signe Lindström.
– Man lär sig enklare när det är kul, säger Lucas Jakobsen.
I förlängningen kommer friskolan föra in alla ämnen.
– De ska skaffa sig en engelsk brevvän i ett engelsktallande land, skriva brev och behöver fundera på hur de ska ta sig dit för att hälsa på i spelet, säger Susanne Forsberg.
Om två veckor ska eleverna börja jobba med vindkraft och bygga ett i spelet. Så småningom ska de även få göra egen musik.