Driftstopp innebär stora kostnader för kommunala Bodens Energi som driver anläggningen som förser hushåll och företag i närområdet med fjärrvärme.
Forskaren Ida-Linn Näzelius, avdelningen för energiteknik vid Luleå tekniska universitet, har kommit fram till att en tillsats av krossade gips kan minska problem som orsakas av de askbildande komponenterna i avfallet.
North Waste
Forskningen har genomförts inom ramen för projektet North Waste Infrastructure i samarbete med Ragnsells, Boden Energi och Umeå universitet.
– Vi har testat att elda avfall med två- respektive fyraprocentiga tillsatser av krossad gips, säger Ida-Linn Näzelius. Gipset är restmaterial från rivningsobjekt.
Hypotesen var att gips reagerar med de askbildande elementen i avfallet.
– Försöken bekräftar hypotesen och visar att en tillsats på två procent gör att det bildas mindre mängd problematisk aska.
Mindre risk
Gipset bidrog framförallt till att mängden natrium- och kaliumklorid i rökgaserna minskade. Det betyder mindre risk för korrosionsangrepp på anläggningarnas panntuber. Projektets slutmål är att få maximalt uttag ur förbränningsanläggningar, mindre avfallsprodukter och säkrare drift.