Fyndet fortfarande ett mysterium

Kvarlevorna som hittades på Gammelängsberget utanför Boden är än så länge ett mysterium. Överläkaren i rättsmedicin, Martin Csatlós, hyser gott hopp om att man ska kunna identifiera personen.

Martin Csatlós, överläkare på rättsmedicinska enheten i Stockholm.

Martin Csatlós, överläkare på rättsmedicinska enheten i Stockholm.

Foto: Rättsmedicin

Boden2021-05-25 19:00

Kvarlevorna är skickade till rättsmedicin i Umeå. När vi kontaktar rättsmedicin för att få svar på vilka metoder som används för att fastställa identiteten vid ett ärende liknande det som hittades i skogen utanför Boden blir vi skickade till överläkaren Martin Csatlós på rättsmedicin i Stockholm eftersom det inte anses vara lämpligt att de läkare som arbetar med ärendet i Umeå ska uttala sig.

Ni har fått er tillsänt kvarlevor, benrester. Hur startar ert jobb vid en sådan här situation?

– Om man hittar benrester ute i en buske som ser ut att vara från en människa då är det stora problemet, att oavsett hur mycket man kan utläsa av benresterna, måste man ha någon tanke om vem ska det kunna vara, alltså man ska ha någon form av data att kunna jämföra mot och då finns nationella försvinnanderegistret som är ett samarbete mellan polisen och Rättsmedicinalverket, säger Martin Csatlós.

Han berättar vidare att man i ett inledande skede få in det så kallade ante mortem-uppgifter, att man kontaktar anhöriga och vårdgivare för att samla in underlag, som kan hjälpa till att identifiera kvarlevorna.

– Det kan handla om vikt, längd, vilken tandläkare personen gått till och hämta in läkarjournaler.

Det här med tandläkare och tandkort. Gäller det bara tandkort från Sverige eller har vi andra samarbetspartners?

– Det här registret rör ju svenskar men sedan finns det ju ett samarbete på internationell nivå som Interpol.

– Så här är det, om kroppsdelar hittas i Sverige är det sannolikt en svensk person. Om man inte får napp i det svenska registret så breddar man sökningen i liknande system i de skandinaviska länderna och sedan vidare till Interpol. Det är alltid bra att ha en hum om i vilket håll vi ska leta.

 – När vi svenska rättsläkare tittat på benresterna måste man bilda sig en uppfattning. Är det en komplett kropp eller bara en arm till exempel så kan man ganska snabbt bilda sig en uppfattning om ålder och kön. Finns det dessutom en bra tandstatus blir det ännu lättare, säger Martin Csatlós och fortsätter:

– Tandläkarna kan till exempel se om den här lagningarna har gjorts i Sverige de senaste 40 åren. De kan också se att det här är typiska lagningar är gjord i det forna Sovjetblocket eller andra öststatsländer. På det sättet kan man få en hum om var på jorden de här kvarlevorna passar in.

– Har man dessutom kranier går det ibland att sen vilket ursprung personen hade. Det går att se om personen komma från Fjärran Östern eller om det är en typisk skandinavisk individ.

Hur ser man se det?

– Man mäter kraniet, man tittar också på ögonhålorna men här sortens undersökningar gör vi sällan. Vi försöker i första hand få fram ett DNA. Även från benrester kan man få fram DNA, till exempel från märgen i benet, det finns ju också celler i rörbenets väggar och med förfinad teknik kan man få fram en DNA-sekvens från skelett. Finns det då någon person i det här försvinnanderegistret, där polisen har hämtat in hår från anhöriga, tandborste eller annan så kan vi ju jämföra sakerna med det DNA vi har fått fram. Då finns det en god chans att vi får en matchning.

Kan ni också se om det är ett mord eller självmord?

– Är personen skjuten så att det tar i något revben eller i kraniet går det bra. Men har kulan eller kniven i mjukdelarna är det svårt.

Detta har hänt

Det var lördagen den 15 maj som polisen, efter att ha fått ett tips från allmänheten, hittade kvarlevorna från en person på Gammelängsberget utanför Boden.

Enligt polisen har kroppen legat i terrängen flera månader. Så länge kroppen inte är identifierad pågår en mordutredning.

I väskan som hittades intill kroppsdelarna där det har funnits identitetshandlingar. Det finns tecken på kvarlevorna som tyder på att det inte är ett mord.

Kvarlevorna finns nu på rättsmedicin i Umeå för identifiering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!