Fritt fram för utländska jägare
Fjällföretagarna i Arjeplog fick rätt.Det var fel av länsstyrelsen att utestänga utländska jägare från de norrbottniska fjällen.Regeringen ändrade på torsdagen rennäringsförordningen så att det inte längre är möjligt att utestänga utländska jägare.Dessutom säger jordbruksdepartementet att beslutet ger möjlighet att utveckla jaktturismen.
Helikopterföretagare i Arjeplog protesterade och vände sig till kommerskollegium som kritiserade länsstyrelsens beslut.
Företagarna var också upprörda över att de aldrig fick komma till tals innan beslutet fattades.
I slutet av 2006 ställde EU-kommissionen frågan till regeringen om regelverket runt småviltjakten på statens mark ovan odlingsgränsen eventuellt stred mot EG-rätten.
- Förändringen görs för att vi själva även i fortsättningen skall kunna bestämma över den svenska jakten. Vi undviker nu risken att det blir EG-domstolen som bestämmer villkoren för småviltsjakten, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).
Vill utveckla jaktturismen
Enligt regeringen kan kravet i rennäringsförordningen på fast bosättning i Sverige utgöra ett indirekt diskriminerande hinder för rörelsen för tjänster, vilket strider mot EG-fördraget. Av den anledningen tas kravet på fast bosättning i Sverige bort ur förordningen.
Regeringen menar vidare att personer som har jakten som en väsentlig del av sin försörjning eller som bor i fjällnära områden ska ha företräde. Dessutom skall det vid upplåtelse av småviltsjakt och handredskapsfiske på statens mark ovan odlingsgränsen tas hänsyn till rennäringen, miljön och turismen.
- Jag har för avsikt att uppdra åt Jordbruksverket att följa vad ändringen innebär för jakttrycket, miljön, rennäringen och den öppna fjälljakten. Det förefaller naturligt att verket även analyserar hur man inom EG-fördragets ram kan säkerställa lokalbefolkningens möjlighet till småviltsjakt i fjällen, fortsätter jordbruksminister Eskil Erlandsson.
- Jag vill också lyfta fram möjligheterna att utveckla jaktturismen. Det finns behov av ökad sysselsättning i glesbygden och förändringen ger förutsättningar för att fler skall kunna få arbete inom alltifrån hotell och affärer till turistföretag, avslutar Eskil Erlandsson.
Björn Helamb i Vuoggatjålme har kritiserat länsstyrelsen i Norrbotten för beslutet att stänga ute utländska jägare, framför allt norrmän från de norrbottniska fjällen. Björn Helamb har ett helikopterföretag och brukar flyga ut jägare i Arjeplogsfjällen.
"Tragisk förlust"
Han ser inte regeringens beslut som en seger.
- Det här är en tragisk förlust för alla inblandade. Hade vi fått träffa länsstyrelsens tjänstemän och föra en dialog och resonera oss fram till en kompromiss så hade vi inte behövt gå igenom det här. Tjänstemän på länsstyrelsens miljösektion borde ta ansvar för vad man gjort, säger Björn Helamb.
Kjell Johansson är företagare i Adolfström.
- Man kan inte vara riktigt glad. Jag är besviken på att länsstyrelsen och rennäringsdelegationen inte förstod bättre: så här får man inte göra, speciellt inte när vi är med i EU.
Jan-Olov Westerberg, chef vid miljöavdelningen, säger att regeringens beslut var väntat och att länsstyrelsen inte har något emot företagarna i fjällen.
- Det är bra att vi nu fått veta vad som gäller. Vi har fått ett klarläggande. Det är bra att man lyssnat på oss i fjällänen när det gäller att kunna göra det möjligt för boende i fjällområdena att ha särskilda möjligheter till jakt, säger Jan-Olov Westerberg.
OLyckligt
Han tycker det är olyckligt att det blev en konflikt med en del fjällföretagare.
- Vi vill att det ska finnas turism i fjällen, men vi vill inte ha särskilda villkor vad gäller upplåtelse för turiständamål jämfört med upplåtelse för andra ändamål
Riksdagsledamoten Karin Åström (s) kritiserar dock regeringens beslut:
- I dag verkar det som att regeringen har för avsikt att återgå till ett regelverk som bevisligen medförde stora problem och störningar för såväl näringar som jägare. Det är ett märkligt agerande från regeringens sida och därför har jag ställt frågan till jordbruksministern, säger Karin Åström.
I bakgrunden ligger frågan om jakten ska betraktas som en tjänst som ska kunna köpas och säljas på en marknad, eller om den ska ses som en naturresurs.
Jägareförbundet har drivit hårt linjen att jakten ska betraktas som en naturresurs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!