Friska hovar livsviktigt för hästen

Hästens hovar måste vårdas dagligen. För hästägare gäller det att ha ordentligt med kunskap om denna viktiga kroppsdel, inte minst för att kunna ställa krav på hovslagaren.  - En felskodd häst kan bli helt fördärvad, säger veterinär Göran Åkerström.

SJUK ELLER FRISK? Från vänster Kristina Lindfors, Marie Nordberg och Annika Stenman funderade över uppgiften. "Jag litar på mina hovslagare till 100 procent", säger Kristina, som föder upp arabhästar.

SJUK ELLER FRISK? Från vänster Kristina Lindfors, Marie Nordberg och Annika Stenman funderade över uppgiften. "Jag litar på mina hovslagare till 100 procent", säger Kristina, som föder upp arabhästar.

Foto: Linda Kask

BODEN2008-11-24 06:00
Praktisk kunskap, som att lära sig hur hovarna ska undersökas för att kunna upptäcka sjukdomar och se om hästen är skodd på ett riktigt sätt, är enligt Göran Åkerström det viktigaste av allt. I lördags anordnade Hushållningssällskapet en så kallad clinic i Boden för hästägare på temat god hovvård. Göran Åkerström föreläste och lät deltagarna göra en del praktiska övningar. Åkerström var tidigare rektor för hovslagarskolan i Skara. Han är specialiserad på hoven och dess sjukdomar och undervisar bland annat på en hästveterinärutbildning i Danmark. - Hästens hovar kan jämföras med däcken på en bil. Har man dåliga däck kan det gå åt skogen. Få hovslagare
Enligt Göran Åkerström är hovslagarna en ojämn yrkeskår. Det råder dessutom brist på sådana och många som skor hästar saknar formell utbildning, uppger han. - Många hoppar av yrkesutbildningarna men skor hästar ändå. Det finns exempel på hästar som till och med har fått avlivas sedan de blivit felskodda. Hästägarna har ett stort ansvar för att se till att deras hästar får en god hovvård, menar Göran Åkerström. Deltagarna fick i grupper undersöka hovar, friska och sjukdoms- och skadedrabbade för att på så sätt lära sig att upptäcka när något är fel. - Ju hårdare en häst anstränger sig, desto mindre marginaler har den.Helene Skogqvist från Hushållningssällskapet Rådgivning Nord, påpekar att det finns olika läror när det gäller hovvård och att det tyvärr förekommer en del avarter. Göran Åkerström utvecklar det:- Det finns de som menar att hästar blir ömfotade när man tar av dem skorna och att det är något som de måste genomlida. Men det är absolut inte acceptabelt. Underlaget måste anpassas och hästarna måste förses med boots så att de inte får ont i fötterna. Daglig undersökning
Hästägare bör enligt Göran Åkerström kontrollera hovarna varje dag och tänka på vilken miljö hästen vistas i. Hästar bör inte trampa runt i leriga hagar 12 timmar om dagen. Lera och fukt kan orsaka röta i hovarna och olika hudsjukdomar. - Det rätta underlaget är höglänt och naturligt väldränerat. Hästar är otroliga markförstörare om de går på för lite och felaktig mark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om