Friad på åtta av tio punkter

Låga dagsböter för brott mot djurskyddslagen. En 63-årig jordbrukare fälls i en dom på tisdagen i Luleå tingsrätt till ansvar för att inte skött sina djur ordentligt.En tjur och en ko hade förvuxna klövar.Ett hål fanns i ett spaltgolv i ett bås.

BODEN2008-05-22 06:00
Det var den 8 juni för tre år sedan som det skedde en blixtinspektion på mannens gård. Polisen for dit med en delgivning men mannen var inte hemma. Råmanden från ladugården lockade polispatrullens nyfikenhet. Fortsättningen blev att polisen larmade Boden kommuns miljökontor och även dåvarande distriktsveterinären tillkallades.

Enligt deras uppfattning var djuren vanskötta. Nötkreaturen var magra och smutsiga. En häst var undernärd och törstig. Kraftigt förvuxna klövar ledde till att korna fick en felaktig och onaturlig ställning. Fåren hade lång och tovig ull. En av gödselrännorna var alldeles full.

Miljö- och byggnämndens omedelbara beslut blev att omhänderta djuren. En avbytare tillkallades.

Annan veterinär

Men jordbrukaren, som bara befunnit sig på sin andra gård vid inspektionen, protesterade. Han begärde en så kallad second opinion av en annan veterinär. 29 juni beslutade länsstyrelsen att upphäva omhändertagandet av djuren.

Kammaråklagare Magnus Nilsson väckte åtal mot jordbrukaren för brott mot djurskyddslagen med stöd av distriktsveterinärens rapport och en videofilm samt fotografier. Som vittnen åberopades distriktsveterinären och den kommunale tjänstemannen från miljökontoret.

Jordbrukarens advokat Håkan Kjellgren begärde att avbytaren, en expert på klövvård samt en veterinär från ett annat distrikt i Norrbotten skulle höras.

Olika uppfattning

Som Kuriren beskrev det i rättegångsreferatet dagen efter rättegången hade de båda veterinärerna helt olika åsikter i sina vittnesmål. Rättegången blev en pajkastning. Ena veterinären ansåg att djuren varit undernärda, den andres bedömning var att inget av nötkreaturen varit för magert. Kor, på samma sätt som människor, kan vara olika smala och feta. Jordbrukaren försäkrade att han varje morgon och kväll utfordrat sina djur. Två djur var lite magrare än de övriga. Enligt avbytaren, som övertog skötseln av djuren en tid, kunde magerheten bero på hög ålder eller sjukdom.

Vid en samlad bedömning finner tingsrätten påståendet inte styrkt att jordbrukaren inte gett djuren tillräckligt med foder.

Den törstiga hästen hade druckit flera hinkar vatten vid den första veterinärens besök. Tingsrätten hänvisar till att det i föreskrifterna om djurhållning inom lantbruket anges att djur ska få dricksvatten minst två gånger per dygn. Någon överträdelse av den föreskriften är inte visad. Bevis saknas för att hästen skulle anses uttorkad.

Törstig häst

Även om det fanns mycket gödsel i rännorna finner tingsrätten inte tillförlitligt utrett att gödseln skulle varit äldre än en dag. Även på den punkten frikänns 63-åringen.

Tingsrätten finner att åtminstone för två nötkreatur, en tjur och en ko, har klövarna varit så långa att de borde ha varit verkade (fackterm för kapning av klövar) tidigare. Där fälls jordbrukaren till ansvar. Klövarna ska verkas vid behov, enligt föreskrifterna.

Däremot är tingsrätten tveksam när det gäller hästens hovar. Bildmaterial saknas. Veterinärerna hade olika uppfattning.

Enligt bestämmelserna om djurhållning inom lantbruket ska golv och liggytor för djuren ha en jämn och halkfri yta. I det fallet fanns ett delvis öppnat spaltgolv i ett bås för en ensam kviga. Jordbrukaren hävdade att djuret visste var det sätter klövarna och att det inte fanns någon risk för att det skulle trampa i hålet, om det inte blev skrämt. Tingsrätten fastslår och hänvisar till bilderna att det inte var något obetydligt hål. Åtalet är styrkt i den delen.

Jordbrukaren döms att betala 40 x 30 kronor i dagsböter, sammanlagt 1.200 kronor. Egentligen ska han betala sina rättegångskostnader men hans ekonomiska förhållanden gör att han slipper advokatkostnaden på drygt 27.000 kronor.

Domen kan överklagas senast den 10 juni.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om