Fred om byggen nära skjutfälten

Hanteringen av plan- och bygglovsärenden kring skjutfält och övningsområden ska bli bättre. Ett avtal är nu i hamn mellan Försvarsmakten och Bodens kommun.
Försiktigt positiva tongångar hörs om överenskommelsen.

BARA FEM TOMTER. Kent Norlin, Vändträsk, efterlyser fler tomter för byns del. Annars är avtalet ett steg framåt, tycker han.

BARA FEM TOMTER. Kent Norlin, Vändträsk, efterlyser fler tomter för byns del. Annars är avtalet ett steg framåt, tycker han.

Foto: Håkan Zerpe

Boden2012-11-10 06:00

Avtalet är underskrivet och klart. För kommunens del har ärendet passerat kommunstyrelsen och fullmäktige med grönt ljus.

Med största säkerhet kan dock beslutet i fullmäktige överklagas.

Avtalet ska inte blandas ihop med den prövning av skjutfältsfrågan som görs av länsstyrelsen.

Osäkerhet
Överenskommelsen gäller planering av bebyggelse vid Bodens södra skjutfält och Kusträsk skjutfält. Efter många år av osäkerhet, irritation och ilska för dem som bor vid och i skjutfältsområdena ska nu kommuninvånarna få klara riktlinjer. Dessa fastställer hur de kan utveckla sina fastigheter i skuggan av det skottbuller som militära verksamheten orsakar.

Gällande Vändträsk och Mockträsk sägs att nybyggnation får ske med högst fem bostäder inom respektive område fram till 2022. Begränsningen har väckt viss irritation.

Ett steg framåt
Kent Norlin är fastighetsägare i Vändträsk.

-  Jag tycker att avtalet är ett steg framåt, i alla fall för Vändträsk. För min del har jag aldrig varit emot skjutningarna. Vad jag har vänt mig mot är att man inte kunnat göra någonting med fastigheterna. Fast bara fem tomter för nybyggnation tycker jag är litet märkligt. Man hade kunnat säga att i första hand gäller fem tomter, men att det går att återkomma.

Avtalet behandlades i kommunstyrelsen för en tid sedan. Samförstånd rådde om att "den våta filten" över byarna i skjutfältsområdet var borta, som det uttrycktes. I alla fall att filten var något torrare eller hade ersatts med ett maskeringsnät, som Urban Sundbom (S) så fyndigt uttryckte saken.

-  Det finns delar som är kvar som man kan ställa sig frågande till, summerade Bosse Strömbäck (V). Men utifrån utgångsläget med inga bygglov förstår jag att man var nöjd på det tidigare kommunmötet med byarna.

Överenskommelsen har tillkommit genom arbete i en speciell grupp där Bodens kommun haft representanter och Försvarsmakten företrätts av Norrbottens regemente I 19 och Artilleriregementet A 9 . Gruppen började arbeta i januari 2011.

En bärande del i avtalet är att elva bebyggelsegrupper pekas ut:

Alträsk, Mockträsk och Vändträsk.

Rasmyran, Kusträsk och Östra Vittjärvsträsket.

Karlberg/Degerbäcken, Råbäcken by och Råbäcken/Skatan.

Sundbrovägen och Bodforsen.

Områdena Råbäcken/Skatan, Sundbrovägen, Bodforsen, Alträsk och Kusträsk bedöms inte vara lämpliga för nybyggnation av bostäder. För de övriga kan detta ske inom ett begränsat område.

För tillbyggnation av bostadshus gäller:

Hus med yta under 60 kvadratmeter får byggas ut till högst 60 kvadratmeter i ett plan. För Råbäcken/Skatan gäller högst 60 kvadratmeter, inget mer.

Hus med yta 60-90 kvadratmeter får byggas ut till högst 90 kvadratmeter i ett plan.

Hus över 90 kvadratmeter har inga restriktioner i byggnadsyta.

Utanför bebyggelsegrupperna och detaljplanerat område kan om-, tillbyggnad samt ersättningsbyggnader tillåtas. Begränsad nybyggnation i anslutning till befintlig är möjlig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!