Francis, 15, är återfunnen – nedkyld men okej

Den 15-åring som polisen har sökt i flera dygn i Boden är nu återfunnen. Han hittades av allmänhet. " Jag är jättelycklig och lättad att min son Francis är återfunnen", säger mamman.

Foto: Montage

Boden2019-09-29 13:19

Den 15-åring som polisen har sökt i flera dygn i Boden är nu återfunnen. Han hittades av allmänhet i sökområdet. Pojken uppges vara kraftigt nedkyld men ändå i okej skick.

Francis försvann på onsdagskvällen från sitt boende och under de gångna dygnen har ett stort sökuppbåd letat efter honom. 

Han har varit försvunnen vid tre tidigare tillfällen

Francis mamma är överlycklig och lättad att hennes son har hittats vid liv. Hon låter samlad trots oron som varit.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är glad att de hittat honom. Jag är på väg till sjukhuset för att besöka honom, säger hon.

Lars Öberg, räddningschef, är tacksam för allt engagemang som lagts ned för att hitta Francis vid liv.

– Vi har som sagt ökat intensiteten så fort det ljusnade och hade kvar samma resurs och inriktning på plats i samma område vilket var en klok övervägning.

 Klockan 12.46 på söndagen fick polisen in ett tips från allmänheten att en person hittat en medtagen och nedkyld pojke i närheten av Leåkersberget. Pojken stämde med signalement på Francis.

– Det var en motionär som rörde sig i terrängen som påträffade pojken och ringde direkt till oss. Vi  var ju närheten och hade polisresurser och även ambulans på plats efter några minuter. Francis var helt klart medtagen men det har ju gått en betydande tid som han befunnit sig borta, säger Öberg.

Enligt honom fördes pojken direkt till Sunderby sjukhus eftersom han var i så pass medtaget skick.

– Han är förd till sjukhuset för fortsatt bedömning och vård, säger Öberg.

Hur kändes det att hitta pojken vid liv?

– Det kändes oerhört bra. Det hade ju börjat närma sig en kritisk gräns. Därför var det ett oerhört positivt besked för hans familj och även alla som deltagit i insatsen att vi hittade människan som vi letade efter vid liv, säger Öberg.

Kommer det blir någon uppföljning eller efterspel på hur man hanterat frågan om försvinnandet?

– Ja, jag hoppas att andra myndigheter som är inblandade tar sitt ansvar så att pojken får den behandling och vård som han så väl behöver, säger Lars Öberg.

Han säger också att polisen är oerhört tacksamma över att personer från Försvarsmakten, Missing people och andra frivilliga liksom allmänheten som hållit ögonen öppna efter pojken.

– Polisen bär ansvaret att leda och styra eftersök men vi är givetvis beroende av våra samhällsresurser annars kan vi inte lyckats med uppdraget. Jag vill därför ge en stor eloge för det här engagemanget som gjorde att vi lyckades hitta Francis vid liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!