Åtta av tio får alltså ge upp efter en tid. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger, innan man startar en verksamhet på nätet.
- Ofta köper man på sig ett lager och tror att det bara är att börja. Många drar på sig stora fasta kostnader direkt, säger Gustavsson.
En förödande väg att gå. Förutom moms och andra skattetekniska utgifter, handlar det också om att investera i allt från utrustning för att kunna ta betalt för produkterna, till inköp av kartonger.
Viktig marknadsföring
- Det är många delar som ska fungera för att kunna bedriva en verksamhet som bygger på att kunden och företaget aldrig träffas, säger Fredrik Gustavsson.
Marknadsföringen är också enormt viktig. Produkterna likaså.
- För att kunderna ska få förtroende måste man bevisa att varorna håller måttet. Därför kan det vara bra att satsa på produkter som har stark inarbetad profil hos kunderna.
Starka varumärken
Fredrik Gustavsson driver eget företag tillsammans med frun Maria Gustavsson. Man har satsat på att sälja LED-lampor över nätet.
Där handlar det om starka, väl beprövade varumärken.
- Om e-handlaren är okänd för kunden som dessutom vill sälja en okänd produkt, så säger det sig själv att det inte går att sälja.
Ingen garanti
Att reklam och marknadsföring ska leda till kunder tänker de flesta som startar e-handel.
Därför väljer man att annonsera på välbesökta hemsidor, som Blocket och Facebook.
Men det ger ingen garanti för kunder.
- En duktig e-handlare får mellan en och fyra procent av nätbesökarna som kunder. Men de flesta säljer till under en procent av besökarna, eller så lite som 0,1 procent. Det innebär alltså att 1 av 1.000 besökare leder till försäljning, säger Fredrik Gustavsson.
- För oss har prisjaktsidorna varit mest framgångsrika. När kunden söker på exempelvis klotlampa, visas vår logga upp.
- Då syns vi, även om vi inte alltid är det billigaste alternativet.
10 procent teknik
Det gäller också att finnas nära till hands på sökmotorerna. Allt detta kräver tid och engagemang.
- De flesta tror att man måste vara teknisk för att bedriva e-handel. I själva verket handlar det om att vara tio procent tekniker och 90 procent försäljare, säger Fredrik Gustavsson.
Enligt Gustavsson tar det två år, om man klarat den första tiden vill säga, innan nätfirmorna kan se resultatet. En tydlig indikator på om man lyckats, eller inte.
- Vi har överlevt vårt första år. Vi har en del stamkunder och får numera ett par beställningar varje dag.
Bättre än förväntat
Med kunder kommer också omsättning.
När Fredrik Gustavsson summerar det första året, kan han konstatera att det gick mycket bättre än förväntat.
- Omsättningen ligger på runt 250.000 kronor. Men man måste upp i en omsättning på en miljon ungefär för att man ska kunna vara på den säkra banan.
- När omsättningen börjar närma sig tio miljoner, då kan man börja ta ut löner ur firman, säger han.